Naslovna » BG špijun » Dubrovnik – evropski kulturni i turistički centar

Dubrovnik – evropski kulturni i turistički centar

Grad lepote, grad zadivljujuće istorije, umetnosti, arhitekture – Dubrovnik – ima veoma uzbudljivu prošlost, arhitekturu, umetnost, a zbog „fatalne privlačnosti“ (ko jednom dođe, često će se vraćati) i veoma povoljnog geografskog položaja često ga zovu samo Grad.

Jadranska luka, smeštena na krajnjem jugu Hrvatske, u Dalmaciji, dobila je ime po dubrovoj šumi i jedan je od gradova koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, pogotovo leti. Klima je mediteranska, sa 250 sunčanih dana tokom godine i veoma blagom zimom. Istorijski i turistički centar Hrvatske od 1979. nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine.

Dubrovačke plaže su hvaljene po celom svetu, more je toplo i kristalno čisto. Većina hotela ima plaže, sa bogatim zabavnim sadržajima, ležaljkama, suncobranima, sportskim aktivnostima, restoranima i kafićima. Najpoznatije plaže su Lapadske, Banje i Copacabana. Oko Dubrovnika postoje peščane, šljunkovite, kamene plaže, ali i romantične i skrivene uvale, kao i hridi za ljubitelje ronjenja. Plaža za nudiste nalazi se na Lokrumu – ostrvu zaljubljenih.

Najbliža ostrva su, pored pomenutog Lokruma, Kokošar, Šipan i Lopud, a najpoznatija su Mljet i Korčula. Iz Dubrovnika se svakodnevno organizuju izleti do ovih destinacija, kao i do Stona, Cavtata, Trstena…

Naravno, turiste najviše interesuju gradske zidine duge oko dva kilometra, gradska vrata, tvrđave, kule, pa i brdo Srđ, do kog se dolazi i žičarom, atraktivne vile i palate. Među popularnim crkvama najpoznatija je Dubrovačka katedrala u čijoj su riznici i slike Ticijana i Rafaela. Stradun najveća i najpoznatija ulica; popularna Placa pruža se od ulaska u grad kroz vrata od Pila do trga Luža i predstavlja jedinstveni urbani prostor.

Dubrovački vodiči ponosno pokazuju veliku i malu Onofrijevu česmu, Gradski zvonik, groblje Boninovo, gradsko kupalište Porporelu, neki od dvadesetak muzeja i izložbenih prostora, među kojima je i Arheološki muzej… Popularne su i vinske ture po obližnjem poluostrvu Pelješac, a najpoznatije regije su Dingač i Postup.

Dubrovnik (Wikimedia)

Osim luksuznih restorana, Dubrovnik „krase“ i brendirani butici, koji su pored glavnih, smešteni i po sporednim, gradskim sokacima, gde dele prostor sa radnjama u kojima se prodaju suveniri, rukotvorine, maslinovo ulje, sapuni… Okolina grada poznata je po vinu, pršuti i siru.

Za aktivni odmor postoje brojne mogućnosti. Postoji mnogo mesta na kojima se igra tenis, jahanje nikad ne izlazi iz mode, mogu da se iznajme jedrilice, a u obližnjem Cavtatu organizuju dnevni i noćni ribolov, jeep safari u Konavlima, dok su po Nacionalnom parku Mljet popularne biciklističke vožnje. (Avan)turistička poslastica je berba soli u Solani Ston, najstarijoj evropskoj solani.

Svake godine od juna do avgusta aktuelne su Dubrovačke letnje igre, u okviru kojih se organizuju pozorišne predstave, folklor, izložbe, koncerti i filmske projekcije u Letnjem bioskopu Jadran. Popularna je dubrovačka Gitarijada, Bikers party, kako tehno tako i rok klubovi

Takođe, bar jednom u životu treba doživeti i novogodišnje praznike u Dubrovniku… (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.