Naslovna » BG špijun » Leto na Kopaoniku 2012

Leto na Kopaoniku 2012

Počelo je leto i na Kopaonku. Pored panoramske vožnje žičarom Pančićev vrh, ove godine pripremljene su i biciklističke rute i zanimljivi izleti u organizaciji JP „Skijališta Srbije“.

Za sve studente vlasnike ISIC i EURO26 kartica odobreni su popusti od 10 % na cenu pojedinačne vožnje žičarom, kao i za organizovane grupe od 20 i više članova.

Kopaonik, tj. Srebrna planina, najpoznatija je srpska planina. Kao najveći planinski masiv u zemlji najpopularnija je zimska turistička destinacija. Pošto ima više od 200 sunčanih dana, ovu planinu često nazivaju i planinom Sunca, pa je tako pogodna i za razvoj letnjeg turizma. Bogata ponuda zanimljiva je svakom ko voli da svoj odmor provede upravo na najvišim vrhovima Srbije.

Panoramska vožnja žičarom
Jednom od najlepših staza ove planine, u samom centru Kopaonika, svakog leta turiste vozi žičara „Pančićev vrh“. Ovom žičarom se izlazi na jedan od najviših vrhova ove planine, na 2017 metara nadmorske visine.

Planinski biciklizam
Ove sezone prvi put na Kopaoniku organizovane su rute za planinski biciklizam. Čuveni mountain bike voziće se po specijalno određenim trasama.

Rutom „Suvo rudište“ kreće se od polaza žičare „Pančićev vrh“, ka rudniku Suva ruda, stazom Sunčana dolina, pored tehničke baze, staze Malo jezero i Krst do Doline sportova. Dužina rute je 3,3 kilometra (tip: makadam/asfaltni put/zemljani put, težina rute je 2/5). Ruta „Pančićev vrh“ je od izlaza žičare „Pančićev vrh“, preko staze 4/6/4, Pajinog presla, staze Mašinac do Doline sportova; dužina rute je 2,2 km (tip rute: zatravljeni put/makadam/zemljani put, težina rute je: 4/5).

U centru Kopaonika (na samom polazu žičare Pančićev vrh) moguće je rentirati bicikle, a prevoz do Pančićevog vrha omogućen je šestosednom žičarom na koju su postavljeni specijalni nosači za prevoz bicikala. Jedan sat vožnje košta 400 dinara, dva sata – 500, ceo dan – 800, dok iznajmljivanje kacige košta 200 dinara.

Kopaonik  Kopaonik

Pešačke ture
Pešačenjem kroz najatraktivnije destinacije Nacionalnog parka Kopaonik upoznaje se planina. U saradnji sa Nacionalnim parkom Kopaonik organizovane su i dve pešačke ture sa vodičem – „Nebeske stolice“ (subotom od 11.00; 450 din. i 350 din. – za decu) i ekstremna „Vodppad Jelovarnik“ (20 km; četvrtkom od 10.00; 450 din. i 350 din. – za decu)

Avanturističke ture
Za one koji bi u jednom danu da upoznaju čitav Kopaonik koristeći svoje terensko vozilo, „Jeep Club Srbija“ osmislio je pedesetak kilometara dugi krug koji povezuje sve atraktivne lokalitete i izletišta na ovoj planini.

Aktivan odmor
Kopaonik pruža brojne aktivnosti među kojima je paraglajding škola, škola jahanja, vožnja kvadricikala, „Škola u prirodi“ za decu… (danubeogradu.rs)

Kopaonik  Kopaonik

Letnje kulturne i sportske manifestacije

Sabor za dan svetog Prokopija – 21. jul (Nacionalni park Kopaonik)
Raške duhovne svečanosti– jul (manastir Gradac; opština Raška, CZK Gradac)
V Sabor frulaša u selu Igroš – jul (TO Brus i KUD Frula iz Brusa)
Ilinski dani – avgust (Semeteško jezero)
Dani borovnice – avgust (Kopaonik)
Dani vrganja – avgust (Kopaonik)
Kozniku u pohode – avgust (TO Brus i Kulturni centar Brus)
Dani preobraženja u Brusu – avgust (Brus)