Naslovna » Izlasci » Izložbe » „Hikari – iz Japana Srbiji“ u Muzeju primenjene umetnosti

„Hikari – iz Japana Srbiji“ u Muzeju primenjene umetnosti

U Muzeju primenjene umetnosti (Vuka Karadžića 18) od 6. do 27. septembra, u organizaciji Yubido Inc. iz Tokija, biće otvorena izložba „Hikari – iz Japana Srbiji“, čiji je koordinator kustos Dejan Sandić.

Postavka se sastoji od 240 eksponata i predstavlja pravi kaleidoskop različitih medija, tehničkih i umetničkih pristupa koji podržavaju i izražavaju mnoštvo pojedinčnih poetika – sumirajući i otkrivajući osnovne tokove japanske umetnosti danas.

Koncipirana kao prezentacija savremene i tradicionalne japanske umetnosti izložba je realizovana na tragu tragičnih i dramatičnih događaja – prirodne i tehnološke katastrofe koja je zadesila Japan u martu 2011. godine, kao i dugogodišnjeg građanskog rata i njegovih posledica kroz koje je ne tako davno prošla Srbija. Nadovezujući se na osvedočeno prijateljstvo koje povezuje dve zemlje i iskazuje se naročito u teškim vremenima i neprilikama, ovaj umetnički projekat nosi sobom poruke mira, obnove i nade – simboličke odrednice koje u Japanu vezuju za – Hikari, svetlost.

Tako „Hikari – iz Japana Srbiji“ predstavlja znatno više od izložbe savremene japanske umetnosti. To je projekat koji u formi izložbe, a potom i knjge, komunicira na različitim nivoima večito prožimanje lokalnog i svetskog, nacionalnog i internacionalnog, prošlog i savremenog, pojedinačnog i opšteg.

Radno vreme muzeja i muzejske prodavnice je od utorka do subote, od 11.00 do 19.00. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.