Naslovna » Izlasci » Sport » Planinari „Železničara“ na vrhu Mon Blana

Planinari „Železničara“ na vrhu Mon Blana

Članovi Planinarskog društva „Železničar“ iz Novog Beograda prošle nedelje ubeležili su dva značajna podviga – osvajanje Mon Blana (4.810 metara), najvišeg vrha zapadne Evrope, i vrha Šamser Kangri (6.622 metra) u Indijskim Himalajima.

U roku od nekoliko dana, u dve odvojene ekspedicije u kojima su pored članova ovog društva bili i planinari iz drugih društava Srbije i Crne Gore, zastava „Železničara“ vijorila se na dva kontinenta. Na Mon Blan, pod vođstvom Radmila Marića i Nikole Radojevića, popelo se 16 planinara, a na vrh Indijskih Himalaja osmoricu planinara uspešno je izveo Zoran Filipović. Organizatori i vođe uspona ekspedicije bili su planinari PSD „Železničar“.

Planinari „Železničara“ su već osvajali Mon Blan, ali ova ekspedicija imala je posebnu težinu zbog broja članova, kao i nedavne tragedije u julu, kada je na ovom usponu smrtno stradalo devet planinara, a veliki broj je bio povređen. Ekspedicija na Šamser Kangri, koji se nalazi u Indijskim Himalajima na istočnoj strani jezera Moriri u pokrajini Ladak, trajala je oko dvadeset dana.

Planinarsko društvo „Železničar“, jedno od najbrojnijih u Beogradu, već godinama uspešno organizuje zimsku školu visokogorstva i obučava nove generacije planinara. (Beoinfo)