Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Rim – Prestonica sveta

Rim – Prestonica sveta

Grad sedam brežuljaka, Večni grad, Prestonica sveta ili jednostavno – Rim. Tri dana, tri nedelje, tri meseca – nije dovoljno za obilazak najvećeg italijanskog grada…

Moderan i kosmopolitski glavni grad Italije idealna je city break destinacija. Istorijski centar Rima na listi je Svetske kulturne baštine Uneska, odiše renesansom i barokom, okružen je parkovima i raskošnim antičkim vilama. U njemu se nalazi i Vatikan, stotine muzeja, crkava, arheoloških nalazišta, galerija, spomenika i prelepih fontana, što je dovoljno da Rim bude proglašen za najfotogeničniji grad na planeti.

U Rimu vlada tipična sredozemna klima, a najprijatniji za posetu je od aprila do juna i tokom septembra i oktobra. Slavan i poznat je rimski ottobrate – sunčan i topao, „prelep oktobarski dan“. Od tri aerodroma najveći je „Leonardo da Vinči“, a zanimljivo je da je četvrti, Čentočele, pretvoren u park.

Turisti često kažu da je po Rimu dovoljna samo šetnja jer je „muzej na otvorenom“, ali često posećuju Kapitolski i Vatikanski muzej, Forum, Zlatnu kuću, Trajanove stubove, filmski studio Činečita, rimske katakombe, palate i vile (na prvom mestu – vila Borgeze), Navonu, Trg cveća, Minervin trg… Za shopping su najinteresantniji Španski trg, Via dei Condotti, Via Nazionale i Via de Corso. Da li je potrebno da pomenemo stotine odličnih rimskih restorana?!

Rim je kao stvoren za medeni mesec, ali i svi city break putevi vode do Koloseuma, Panteona, Testakija (najbolji noćni klubovi), Univerzitetske zone San Lorenco (najbolje picerije i kafići), Trga Kampidiljo… Za turiste su pripremljene mnoge ture, a jedna od najpopularnijih je „Mikelanđelo u Rimu“. Festivali, veliki koncerti i razne manifestacije aktuelni su tokom cele godine u Večnom gradu, a najaktuelnije mesto je Auditorijum.

Rim je jedinstven grad u svetu po tome što sadrži i dva suverena entiteta. Sveta stolica je religijski i politički entitet koji upravlja područjem Vatikanskog grada, a Malteški red iako nema posebnu teritoriju upravlja sa nekoliko palata u centru Rima.

Kao da sve to nije dovoljno: kad ste već u Rimu posetite i romantičnu i atraktivnu regiju Lacio, zatim Teracinu, između Rima i Napulja, ali se i raspitajte o vinskim putevima u okolini… (danubeogradu.rs; fotografije: Wikimedia)

[slideshow id=9]
loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.