Naslovna » Izlasci » Pozorište » Skadarlijka – monodrama s pedigreom

Skadarlijka – monodrama s pedigreom

U četvrtak, 16. avgusta od 19.30, na bini ispred Kuće Đure Jakšića, biće odigrana predstava „Skadarlijka – monodrama s pedigreom“.

„Skadarlijka“ je jedini pozorišni komad koji se bavi Skadarlijom kao pravom riznicom tajni, emocija, najznačajnijih i najraznovrsnijih zbivanja iz života naše kulturno- boemske elite od 1867. Rađena je po tekstu književnice Isidore Bjelice, a u predstavi je korišćen i materijal iz knjige „Romantično boemska Skadarlija“ Koste Dimitrijevića.

Okosnica predstave je predavanje o Skadarliji koje prekida duhovita priča Ruže, skadarlijske prodavačice ruža, čije su i majka, i baka, i prabaka prodavale ruže u Skadarliji i znale sve tajne naših ali i svetskih umetnika koji su mnoge noći i dane provodili uživajući u njenim čarima. „Skadarlijka“ je komedija, prepuna dinamičnih obrta i informacija o životu i ljubavima boema, slavnih i najznačajnijih posetilaca i stanovnika Skadarlije.

Ovom predstavom izrečen je deo skadarlijske istorije kroz lik Ruže, koju igra glumica Ljiljana Jakšić, stajući u odbranu od zaborava „onog našeg nekad što bejaše“. (danubeogradu.rs)