Naslovna » BG svaštara » Književnost » Agora: Svaka treća misao – Džon Bart

Agora: Svaka treća misao – Džon Bart

Izdavačka kuća Agora je objavila najnoviji roman Džona Barta, „Svaka treća misao“, u prevodu Igora Cvijanovića.

Bart (1930) je jedan od najznačajnijih živih američkih pisaca, nezaobilazna figura američkog i svetskog postmodernizna, u praktičnom i teorijskom smislu. Do sada je objavio sedamnaest knjiga proze koje su dobile sve najznačajnije američke književne nagrade, a poslednjih nekoliko godina se pominju u najužćem krugu potencijalnih dobitnika Nobelove nagrade.

Roman „Svaka treća misao“ je pre nekoliko meseci izašao u SAD, a u pitanju je četvrta knjiga ovog autora u izdanju Agore. Posle prvog Bartovog romana, „Plutajuća opera“, Agora je proteklih godina objavila i njegovu ključnu knjigu priča „Izgubljen u kući smeha“, kao i najnoviju, „Novogradnja“. Sve ove knjige doživele su i kod srpske publike odličan prijem. Bart, naime pokazuje, kako postmoderna proza može biti puna života. Njegovi metafikcionalni romani i počivaju na pokušaju likova da odrede sami sebe i način na koji će se suočiti sa životom i pitanjima postojanja.

Bart ostaje dosledan formi i u novoj priči, napisanoj iz perspektive jednog od likova koje je predstavio u zbirci priča „Novogradnja“ (2010). Džordž I. Njuit i njegova žena Amanda Tod živeli su u naselju Heron Bej sve dok ga nije uništio zalutali tornado. Ta katastrofa se odigrala na 77. godišnjicu velikog pada berze, što bi bila beznačajna pojedinost da nije usledilo nekoliko drugih događaja… (danubeogradu.rs)