Naslovna » Izlasci » Izložbe » Balkanski ratovi na razglednicama u Istorijskom muzeju Srbije
Razglednica - balkanski ratovi
Razglednica - balkanski ratovi

Balkanski ratovi na razglednicama u Istorijskom muzeju Srbije

Izložba „Slike rata. Balkanski ratovi na razglednicama u Istorijskom muzeju Srbije“ otvorena je do 30. novembra od 12.00 do 19.00 u Istorijskom muzeju Srbije (Trg Nikole Pašića 11), a posvećena je obeležavanju stogodišnjice Prvog balkanskog rata.

Izloženo je oko 300 razglednica iz vremena balkanskih ratova, koje čine deo Zbirke razglednica u Istorijskom muzeju Srbije. Osnovna ideja autora postavke je da se posredstvom razglednica predstavi medijski aspekt balkanskih ratova. Razglednice su, kao i fotografije od kojih su izrađene, početkom 20. veka bile značajan medij koji je imao svoju informativnu i propagandnu funkciju. One su kao sredstvo komunikacije izveštavale o bitkama, vojskovođama, ratnoj svakodnevici, izgledu oslobođenih gradova i teritorija.

Na izložbi je njihova nekadašnja medijska funkcija, osim dokumentarnog načina izlaganja razglednica kao muzejskog materijala, predstavljena i posredstvom velikih video projekcija kao sredstva savremene medijske prezentacije. (danubeogradu.rs)