Naslovna » BG servis » Grad i „Beogradske elektrane“ spremno dočekali početak grejne sezone

Grad i „Beogradske elektrane“ spremno dočekali početak grejne sezone

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić obišao je JKP „Beogradske elektrane“ u Novom Beogradu i pustio u rad novu izmenjivačku stanicu za magistralni toplovod, koja će, po njegovim rečima, unaprediti grejanje u prestonici.

On je istakao da su grad i JKP „Beogradske elektrane“ spremno dočekali jutrošnji početak grejne sezone u prestonici, koja će biti na snazi do 15. aprila naredne godine.

– Puštanjem nove izmenjivačke stanice, čija je vrednost iznosi 600 miliona dinara, biće obezbeđeno kvalitetnije snabdevanje toplotnom energijom građana na Novom Beogradu, ali i građana sa desne obale Save. Novim sistemom biće rasterećene toplane na Dorćolu i Konjarniku, što će omogućiti bolje grejanje građana prestonice – ukazao je Antić.

On je najavio da će u narednoj fazi biti uložena dodatna sredstva u jačanje izmenjivačke stanice, koja je danas krenula sa radom, kao i rekonstrukciju magistralnog toplovoda preko mosta „Gazela“, koji će omogućiti snabdevanje toplotnom energijom Senjaka, delove oko „Prokopa“, Autokomande i dela oko Železničke stanice u Beogradu.

– Time ćemo, osim poboljšanja grejanja, obezbediti i poboljšanje životne sredine, jer ti radovi stvaraju uslove za gašenje devet starih kotlarnica, velikih zagađivača vazduha – najavio je Antić.

On je izrazio očekivanje da predstojeća zima neće biti oštra kao prethodna, u kojoj je bilo 193 aktivna dana, od kojih je 38 bilo u režimu 24-časovnog grejanja, izazvavši ogromnu potrošnju energenata.

– Tokom prošle sezone potrošeno je rekordnih 150 miliona evra, dok je za ovu sezonu u investicije i remont uloženo 1,4 milijarde dinara – precizirao je Antić.

On je rekao da su „Beogradske elektrane“ bile prinuđene da, zbog povećanja cene mazuta za 50 odsto i gasa za 14 odsto, povećaju cene grejanja za ovu sezonu, podsetivši da to i dalje nije ekonomska cena.

Poslednje povećanje cene grejanja omogućava puko „preživljavanje“ „Beogradskih elektrana“, jer 66 odsto svih troškova „Elektrana“ na godišnjem nivou odlazi samo na energente, naveo je Antić.

Direktor JKP „Beogradske elektrane“ Zoran Predić dodao je da suštinu ovih radova predstavlja širenje kapaciteta, koje će omogućiti nova priključenja.

– Prioritet je širenje poteza ka Zemunu, gde je veći deo radova završen, čime bi se stekli uslovi za gašenje toplane „Zemun“, kao velikog zagađivača. Drugi deo predstavlja unapređenje rada izmenjivačke stanice, koja je danas puštena u pogon, koja bi omogućila povezivanje tri velika grejna područja: Dunava, Konjarnika i Novog Beograda u jedinstvenu mrežu, i omogućilo kvalitenije grejanje naših sugrađana – naveo je Predić.

On je podsetio da propisana temperatura u stanovima tokom grejne sezone mora biti minimum 20 stepeni, kao i da ovih dana, po tvrdnjama meteorologa, neće biti potrebe za dnevnim grejanjem.

Predić je zaključio da je od jutros primljeno oko 300 reklamacija građana, što je, po njegovim rečima, normalno za početak sezone. One će biti otklonjene u narednim danima.

Puštanju u rad nove izmenjivačke stanice na Novom Beogradu prisustvovali su, između ostalih, i gradski sekretar za komunalne i stambene poslove Pedrag Petrović, direktor Uprave za energetiku grada Beograda Marko Stojanović, kao i članovi Gradskog veća i direktori gradskih javnih preduzeća. (Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.