Naslovna » Izlasci » Izložbe » Interaktivna izložba „CERN u Srbiji“ u Knez Mihailovoj
CERN u Srbiji
CERN u Srbiji

Interaktivna izložba „CERN u Srbiji“ u Knez Mihailovoj

Centar za promociju nauke i Komisija za saradnju sa CERN-om organizovaće interaktivnu izložbu „CERN u Srbiji“. Od 19. oktobra do 7. novembra (11.00-21.00) u Galeriji Robne kuće Beograd (Knez Mihailova 5), u okviru manifestacije „Dani budućnosti: Robotika“, postavljena izložba biće posvećena istraživanjima Evropske laboratorije za nuklerana istraživanja, inače poznate po akronimu CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire). Izloženi eksponati će istovremeno predstaviti kako istraživanja u CERN-u, tako i višegodišnje učešće više od 30 srpskih naučnika u radu ove organizacije. Ulaz je slobodan za sve građane.

Pod pokroviteljstvom samog CERN-a, kao i Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj, ova velika interaktivna izložba predstavlja najnovija dostignuća u najvećoj istraživačkoj instituciji na svetu, zatim instrumente, detektore i tehnologiju Velikog sudarača hadrona (LHC), akceleratora na kome je dokazano postojanje Higsovog bozona, kao i druga ključna pitanja savremene fizike.

U okviru izložbe je organizovan i bogat prateći program. U saradnji sa Institutom za fiziku u Beogradu, u prostoru za predavanja u galeriji organizovana je serija popularnih predavanja o fizici čestica, kao i tri tribine koje će odgovoriti na pitanja o granicama savremene nauke, o tome kako CERN budi maštu milona ljudi i čemu u praktičnom smislu služi ova institucija. Pored toga, u saradnji sa Fizičkim fakultetom, za građane će biti organizovane i popularne demonstracije ogleda iz fizike koje će izvoditi studenti i doktoranti Fizičkog fakulteta, kao i naučni demonstratori Centra za promociju nauke.

Povod za izložbu „CERN u Srbiji“ predstavljaju nova otkrića u fizici elementarnih čestica koja su poslednjih godina pobudila ogromno interesovanje kako svetske, tako i domaće javnosti. O tome svedoči i izuzetan uspeh tribine o Higsovom bozonu koju je Centar za promociju nauke organizovao 10. jula ove godine.

Dodatni motiv za dolazak ove izložbe u Beograd je i članstvo naše zemlje u CERN-u. Naime, 10. januara 2012. predstavnici Srbije su potpisali je Ugovor po kome Srbija postaje pridruženi član sa statusom koji vodi na punopravnom članstvu u CERN-u. Izložbom „CERN u Srbiji“, građani mogu da se upoznaju ne samo sa aktuelnim pitanjima savremene fizike, već i šta članstvo u CERN-u znači za Srbiju. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.