Naslovna » BG svaštara » Književnost » Marvel: Čudesni Spajdermen
Čudesni Spajdermen
ÄŒudesni Spajdermen

Marvel: Čudesni Spajdermen

Izdavačka kuća “Čarobna kuća” predstavila je prvi srpski prevod stripa koji je originalno objavio „Marvel Essential“ iz tzv. srebrnog doba američkog stripa – „Čudesni Spajdermen“, čiji su autori Sten Li i Stiv Ditko.

Svaka od dvadesetak epizoda počinje originalnom naslovnom stranicom sa datumom i godinom prvog izdanja. Spajdermen je jedan od najpoznatijih Marvelovih superheroja. Stvoren maštom Stena Lija i veštom olovkom Stiva Ditka, prvi put se pojavio u avgustu 1962. godine u stripu „Amazing Fantasy #15“. Osmišljen je kao tinejdžer siroče s pravim imenom Piter Parker, kojeg odgajaju stric Ben i strina Mej, a koji, pošto ga ujede pauk koji je bio izložen radioaktivnom zračenju, dobija nadljudske moći.

Njegove tipično adolescentske osobine kao što su opsednutost osećanjem nepripadnosti, odbačenosti i usamljenosti približavaju ga mlađim čitaocima i čine od njega junaka s kojim se mogu lako poistovetiti. Spajdermen, za razliku od drugih junaka tinejdžera (kao što su Baki i Robin), nikada nije imao mentora, niti je bio zamišljen kao sporedni lik, i morao je sam, na najteži način, da shvati da „velika moć nosi sa sobom i veliku odgovornost“, čime je sebe obdario svešću i savešću superheroja. Iako je izdavač bio u početku sumnjičav u pogledu reakcije čitalaca, s obzirom na to da pauci kod ljudi uglavnom izazivaju odbojnost, Spajdermen je odmah osvojio sve simpatije i vrlo brzo postao jedan od omiljenih junaka. (danubeogradu.rs)

PROČITAJTE ODLOMAK »