Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Moskva nije samo Crveni trg…

Moskva nije samo Crveni trg…

Moskva je glavni i najveći grad Rusije, ali i najnaseljeniji evropski grad. U centru grada je Kremlj, a tik uz istočni zid je Crveni trg na kome se nalaze i dve najpoznatije građevine – crkva Sv. Vasilija Blaženog i mauzolej Lenjina. Srećom, Moskvu ne predstavlja samo Crveni trg…

Tokom prve decenije 21. veka Moskva je nekoliko puta proglašavana za najskuplji grad na svetu za život, čemu su doprineli i veliki trgovački i biznis centri, kao i novi stambeni objekti, prelepi restorani, barovi i velike diskoteke. Samim tim, Moskva je raj za turiste.

Grad na obalama reke Moskve nalazi se u velikoj Ruskoj niziji na oko 120 metara nadmorske visine. Srednja januarska temperatura je – 8 °C, a tokom jula prosečno bude oko 19 °C.

U Moskvi postoje pet putničkih aerodroma: Šeremetjevo, Domodedovo, Vnukovo, Bijukovo i Ostafijevo. Šeremetjevo predstavlja aerodrom na koji dolazi šezdeset procenata putnika sa međunarodnih letova. Takođe oko Moskve postoje i manji aerodromi kao što je Mjačkovo na koji sleću privatni avioni i helikopteri. Pored šest autoputeva, Moskva je i početna stanica Transsibirske železnice, koja spaja rusku prestonicu i Vladivostok (samo dva podatka: 9.288 kilometara i osam vremenskih zona!). Metro postoji od 1935, a danas ima 12 linija i 173 stanice. Radnim danom metroom se preveze oko osam miliona putnika. Po mnogima, moskovski metro je najlepši na svetu, ali nije najveći ni najstariji.

Pored pomenutih građevina na Crvenom trgu i oko njega, glavne turističke atrakcije su Puškinov muzej, Boljšoj teatar, Novodevički manastir, Borodinski most, Vorobjeva brda, Univerzitet Lomonosov, Poklonaja gora (Brdo pobede), Novi Arbat, crkve i mnogobrojni spomenici… Nikako ne sme da se propusti poseta galeriji Tretjakov – jednom od najvećih svetskih muzeja, u kojoj se nalazi više od 50.000 umetničkih dela, nastalih od 11. veka do današnjih dana. Čini se da je najomiljenije mesto Moskovljana Gorki park, sa jezerom, kafićima, stazama za šetnju, a zimi i glavno mesto za klizanje i popularna takmičenja za pravljenje skulpura od leda.

U Moskvi se nalaze i neki od najboljih restorana, barova i diskoteka na svetu, a najluksuzniji su u Tverskoj ulici. Vredi napomenuti da je Moskva i veliko gradilište. Trenutno se gradi Moscow City, veliki biznis centar, a u njegovom centru i Kule Federacije. Taj kompleks oblakodera biće završen 2013. godine i to će biti najviše zgrade u Evropi. (danubeogradu.rs; sve fotografije: mos.ru)

[slideshow id=18]
loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.