Naslovna » BG svaštara » Književnost » Tomas Brusig – Na kraćem kraju Sunčane aleje
Tomas Brusig - Na kraćem kraju Sunčane aleje
Tomas Brusig - Na kraćem kraju Sunčane aleje

Tomas Brusig – Na kraćem kraju Sunčane aleje

U ediciji „Zapadno od sunca“ izdavačke kuće Booka, objavljena je knjiga „Na kraćem kraju Sunčane aleje“ Tomasa Brusiga. Sa nemačkog je prevela Ljiljana Ilić.

Petnaestogodišnji Miha Kupiš živi s roditeljima, bratom i sestrom u stanu tipičnom za tadašnji Istočni Berlin, u neposrednoj blizini Zida. Kroz priču o životu Mihe i njegove generacije, njegove porodice i prijatelja, o vremenu prvih ljubavi, otkrivanja rokenrola i egzistencijalizma, prvih žurki i potrage za originalnim izdanjima ploča grupe The Rolling Stones – ređaju se slike Istočnog Berlina, ponekad komične, ponekad pune čežnje mladih za životom koji je uvek „na onoj drugoj strani“.

Ujak iz zapadnog dela grada koji krijumčari tričarije, groteskni planovi za pokret kojim će se uzdrmati vlast, blizina graničnog prelaza i doživljaj sopstvenog života kao atrakcije namenjene turistima sa Zapada ostavljaju na čitaoca utisak sentimentalan i tužnjikav, u kome se brundanje trabanta stapa s muzičkim hitovima toga vremena.

„O bože, ala smo bili komični a da to nismo ni primećivali“, zaključuje Brusig u ovoj priči koja predstavlja svojevrstan, na njemu svojstven način ispisan, mali štampani omaž DDR. Nostalgično, ironično, a istovremeno duhovito, u romanu „Na kraćem kraju Sunčane aleje“ opisuje se život u ulici podeljenoj Berlinskim zidom sedamdesetih godina XX veka.

Za ovaj roman Tomas Brusig je dobio prestižnu nagradu koja nosi ime kultnog nemačkog pisca Hansa Falade. (danubeogradu.rs)

PROČITAJTE ODLOMAK »