Naslovna » BG servis » Ugašena kotlarnica u OŠ „Marija Bursać“ na Zvezdari

Ugašena kotlarnica u OŠ „Marija Bursać“ na Zvezdari

Jedna od najstarijih kotlarnica u Beogradu, koja se nalazila u Osnovnoj školi „Marija Bursać“ na Zvezdari, ugašena je zahvaljujući Sekretarijatu za zaštitu životne sredine i „Beogradskim elektranama“.

Škola je sada priključena na daljinski sistem grejanja, a osim boljeg grejanja, boravak u ovom objektu sa aspekta zaštite životne sredine znatno je kvalitetniji. Ranija merenja pokazala su da su suspendovane materije bile na vrlo visokom nivou, pa je otuda ovakva mera bila preko potrebna na prvom mestu zbog učenika, a potom i zbog građana koji žive u okolini škole.

Goran Trivan, gradski sekretar za zaštitu životne sredine, istakao je da je ova problematika više pitanje razumevanja i razmišljanja, nego što je problem u novcu, kojeg često nema dovoljno.

– Krenuli smo najpre od obdaništa i škola, pa su tako kotlarnice ugašene u tri osnovne i pet srednjih škola, ali i u drugim ustanovama. Oko tri stotine miliona dinara ove i sledeće godine biće uloženo u gašenje kotlarnica, ali se na tome neće stati. Nastojaćemo da uradimo ono što je u skladu s našim mogućnostima, ali na prvom mestu u skladu s našom svešću. Poseban plan odnosi se na zonu oko Ulice despota Stefana, gde je zagađenje veliko, kako bi po završetku izgradnje novog mosta preko Dunava i izmeštanja tranzitnog saobraćaja iz ovog dela grada, ona postala ekološki uređeniji – kazao je Trivan, naglašavajući da u Beogradu ima stotine kotlarnica koje bi trebalo da budu ugašene.

Direktorka škole Anđelka Kekić izrazila je veliko zadovoljstvo zbog završetka ovog velikog posla. Sistem je bio veoma zastareo, pa ni kvalitet grejanja nije bio dobar – kotlarnica je bila veliki potrošač energenata, ali nije davala zadovoljavajuće rezultate. Deca su često zimi sedela u jaknama, što se više neće dešavati.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine započeo je u 2012. godini trogodišnje finansiranje gašenja određenog broja postojećih individualnih kotlarnica koje prekoračuju propisane granične vrednosti emisije štetnih gasova, a potom i njihovo priključenje na sistem daljinskog grejanja. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.