Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Brisel: najbolja hrana, pivo i čokolada u Evropi

Brisel: najbolja hrana, pivo i čokolada u Evropi

Nezvanični glavni grad Evropske unije je Brisel, ujedno i glavni i najveći grad Belgije. Brisel je najpoznatiji kao sedište Evropske komisije, Saveta EU i kao političko sedište NATO.

Grad koji postoji više od hiljadu godina, doživeo je procvat šezdesetih godina prošlog veka. Danas je grad sedište više od hiljadu međunarodnih organizacija, a zanimljivo je da u njemu živi, posle Njujorka, najveći broj diplomata. U širem području živi oko dva miliona ljudi, koji govore francuski i flamanski.

Glavni aerodrom je Brussels Airport, udaljen na petnaestak minuta vožnje od centra. Taksi do centra košta oko 35 evra. Nekoliko manjih niskotarifnih avio-kompanija leti do „South Charleroi Airport“ (CRL), koji je na sat vremena vožnje do centra Brisela.

Brisel se nalazi u središnjem delu Belgije, između Flandrijske nizije i Bratantskog platoa, na nadmorskoj visini od 15 do 100 metara. Klima je vlažna, umerena i primorska. Najtopliji meseci su jul i avgust (prosek je oko 17,3 °C), a najhladnije je tokom januara kad je prosečna temperatura oko 10 stepeni.

Kažu da Briselom „teče“ više od 450 vrsta piva po brojnim kafićima, diskotekama, klubovima, i u više od 2.000 restorana. Ipak, Brisel je poznatiji po čokoladi i, navodno, najboljoj hrani u Evropi. Restorane, na prvom mestu, odlikuju velike porcije. „Place Brouckere“ je glavna noćna stanica za provod. Grote Markt je zadivljujući trg pogotovo noću, okružen prelepim viševekovnim građevinama, od kojih su najpoznatije Kraljevska kuća i Skupština grada. Veliki trg je na listi Svetske baštine Uneska. U malim prodavnicama na ovom trgu mogu da se kupe najbolji vafli u Belgiji. Svake druge godine tokom nekoliko avgustovskih dana trg se prekriva tepihom cveća i odlična je turistička atrakcija.

U blizini je Maneken Pis, mala bronzana statua koja je i simbol grada. Često ga oblače u razna odela ili nošnje u znak obeležavanja nekog događaja ili praznika. Postoje još dva mala spomenika: Jeanneke pis (devojčica) i Zinneke pis (pas), koji su manje poznati. Dve velike briselske turističke atrakcije su Atomium (skulptura od 103 metra izgrađena 1958.) i park Mini Evropa u kom se nalaze makete poznatih evropskih građevina. Vredi videti i Palatu pravde (1866), Park jubileja (Jubelpark), Scientastic, metro stanicu „Thieffry“, statuu Evropa, katedralu Sveti Mihail i Gudula (11. vek) i još nekoliko verskih građevina.

U okolini Brisela se nalazi veliki broj starih zamkova pa turistička organizacija ovog grada u stalnoj ponudi ima organizovane izlete…
(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.