Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Bukurešt – Mali Pariz

Bukurešt – Mali Pariz

Mali Pariz ili Pariz Istoka nalazi se u južnom delu Rumunije. Prestonica ove zemlje, Bukurešt, nalazi se na dve reke, Dambovici i Kolentini, i šesti je grad po veličini u Evropskoj uniji.

Grad sa sedam jezera, sedam brda i velikog broja parkova ima umereno kontinentalnu klimu, pa su leta topla i suva, a zime hladne. Tokom jula i avgusta često ima i više od 40 °C, dok su česti minusi od novembra do marta.

Vlaški grad je u srednjem veku bio središte vojvode Vlada III Drakule, a zbog položaja ima i burnu istoriju čija je kulminacija bila 1977, kad je grad zadesio snažan zemljotres i 1989. za vreme Rumunske revolucije. Od kad je 2000. Rumunija ušla u EU, grad je doživeo ekspanziju, pa je i danas veliko gradilište.

Milionski Bukurešt ima metro sa četiri linije, tri velike železničke stanice kao i dva aerodroma – veći Aerodrom „Henri Koanda“ i manji „Aurel Vlajku“.

Rumunska prestonica ima razvijen kulturni život sa brojnim pozorištima, muzejima, bibliotekama, galerijama, kulturnim centrima, kao i veliku, državnu operu i filharmoniju. Nekada komunistički grad oronulih zgrada, sada je moderna metropola u kojoj je i najveća zgrada u Evropi – Parlament ili Kuća naroda.

Glavna obeležja grada su Stari centar, Trg Revolucije, Trijumfalna kapija, Kantakuzinova palata, Kuća slobodne štampe, Rimski ateneum i, jedan od simbola, Centralna fontana. U prelepoj Kraljevskoj palati nalazi se Muzej nacionalne umetnosti. Turisti obavezno šetaju Avenijom pobede, ali i Univerzitetski trg. Pored nekoliko velelepih parkova, interesantna je i Botanička bašta u kojoj se nalazi i Muzej.

Dobar provod je zagarantovan tokom cele noći, a njoj doprinose i relativno niske cene hrane i pića. Najveća gužva je u barovima sa latino i džez muzikom, u kazinima i mnogobrojnim diskotekama. Kao i u celoj zemlji, i u Bukureštu je vino izuzetno kvalitetno, ali i pivo i rakija od šljiva. Desetak velikih šoping molova zadovoljiće sve kupoholičare.

Zvanični turistički vodiči pripremili su zanimljive ture, u koje su uključene priče iz doba komunizma, grofa Drakule, kao i druge urbane legende. (danubeogradu.rs; fotografije: Wikimedia)

[slideshow id=22]