Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Kopenhagen – uzbudljiv i šik

Kopenhagen – uzbudljiv i šik

Glavni i najveći grad Danske je milionski Kopenhagen, koji je i političko, privredno i kulturno središte ove zemlje.

Iako važi za jedan od gradova sa najkvalitetnijim životom, „trgovačka luka“ (bukvalni prevod starog imena grada) je i jedan od najskupljih svetskih gradova za život. Nalazi se na ostrvu Sjeland i na moreuzu Oresund, četrdesetak kilometara od švedskog Malmea, spojen novim mostom-tunelom Oresund. Jedini aerodrom u Kopenhagenu je Kastrup (CPH).

Klima je umereno kontinentalna, pa je prosečna godišnja temperatura oko 8 ºC. Najtoplije je tokom jula i avgusta.

Moto grada „Ima nešto moderno u državi Danskoj“ odaje pravi duh 21. veka na severu Evrope. Ipak, staro jezgro je ponos grada – ujedno najveća i najstarija pešačka zona na planeti. Okrugli toranj je glavna turistička znamenitost, kao i Crkva Svete Trojice. Nekadašnji dvor danskih kraljeva, sada je atraktivna Državna skupština. Monumentalna zgrada berze nalazi se na obali kanala Frederiksholm. Nekoliko palata su nezaobilazne turističke tačke, kao i Muzej lepih umetnosti, Kraljevska biblioteka, najmodernija evropska Opera, šarena Nova luka.

U Kopenhagenu se nalazi i najstariji zabavni park na svetu – Baken, kao i poznati Tivoli. Obavezna je poseta i danskom Akvarijumu sa više od 300 morskih vrsta, kao i Eksperimentarijumu, koji se nalazi u blizini grada i posebno je atraktivan za decu. Simbol Kopenhagena, pa i cele zemlje je mala bronzana statua Male sirene u gradskoj luci, koja je posvećena liku iz bajke Hansa Kristijana Andersena. Glavna plaža u gradu aktivna je od jula do kraja avgusta a zove se Kopenkabana.

Severni Istanbul je rodni grad karlsberg i tuborg piva, grad sa odličnim noćnim životom. Pored preskupe hrane, turisti zameraju domaćinima i zbog malih porcija u restoranima. I to, naravno, nije sve: za Kopenhagen se kaže da se sve vidi za jedan dan, ali se otkriva mesecima…
(danubeogradu.rs; foto: Wikimedia i visitcopenhagen.com)

[slideshow id=20]
loading...