Naslovna » BG servis » Najmlađi Beograđani u 2013. dobijaju još tri nova vrtića

Najmlađi Beograđani u 2013. dobijaju još tri nova vrtića

Mališani u Novom Beogradu tokom sledeće godine dobiće dva potpuno nova vrtića u Univerzitetskom naselju u Bloku 67 i u Vojvođanskoj ulici u Bloku 61, a u njima će ukupno moći do boravi minimum 550 dece.

Po rečima gradske sekretarke za obrazovanje i dečiju zaštitu, Ljiljane Jovčić, finansijskim planom za sledeću godinu već je predviđena nabavka kompletne opreme za ove vrtiće, uključujući nameštaj za prostorije u kojima borave deca, neophodnu opremu za vaspitače i stručne saradnike, kao i tehnološku opremu za distributivne kuhinje.

– Poput vrtića „Zvezdana prašina“ na Bežanijskoj kosi, koji je otvoren u aprilu ove godine, i ovi vrtići imaće najsavremeniji sistem klimatizacije i ventilacije, centralni video-nadzor, dvorišta opremljena mekim podlogama i spravama za bezbednu igru dece. Takođe će imati i posebno dizajnirane ekrane koji će vaspitačima, deci i roditeljima prikazivati energetske performanse objekata i uštedu energije, budući da je reč energetski efikasnim vrtićima – kaže Jovčić.

Idejna rešenja za izgradnju pomenutih vrtića pribavljena su putem arhitektonsko-urbanističkog konkursa, a po rečima Direktora Agencije za ivesticije Marka Blagojević nagrađeni radovi odlikuju se visokim kvalitetom u rešavanju funkcionalnih, estetskih i problema energetske efikasnosti.

– Ovi objekti su tehno-ekonomski optimizovani. Za grejanje i hlađenje ovih vrtića koristiće se različiti sistemi primene geotermalne energije, hidrogeotermalne energije i energije sunca, čime postaju potpuno nezavisni od priključka na toplane i za njihovo zagrevanje potrebna je samo određena dodatna količina električne energije neophodna za rad primenjenih sistema i uređaja – istakao je Blagojević.

Moderan vrtić i u Stublinama
Najmlađi žitelji obrenovačkog naselja Stubline takođe će u sledećoj godini dobiti svoj vrtić, a radovi na izgradnji u punom su jeku. Roditelji ovog naselja s pažnjom prate izvođenje radova, budući da je ovaj vrtić počeo da se gradi na njihovu inicijativu. Vesna Obrenović, majka dvoje dece, naročito je ponosna što je grad Beograd odgovorio na njihovu molbu i što će njihovo selo dobiti tako velelepnu dečju ustanovu, prisećajući se kako je sa prijateljicom išla od kuće do kuće skupljajući potpise za peticiju.

– Ako vam kažem da sada naša deca idu u vrtić koji je udaljen 12 kilometara, onda ne moram da vam govorim koliko će nam značiti budući vrtić – kaže Vesna Obrenović.

Vrtić u Stublinama je površine oko 1.700 kvadratnih metara i moći će da primi oko 200 dece, a osim mališana iz Stublina u ovom vrtiću boraviće i deca iz Velikog polja, Piromana i Trstenice. (Beoinfo)