Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Šoping i rasprodaje u Beču

Šoping i rasprodaje u Beču

Već nekoliko godina, tačnije od 1992. više ne postoji utvrđeno vreme za šoping i rasprodaje u Beču (letnje i zimske), kažu iz Privredne komore Beča. Ipak, tradicionalno zimska i letnja sniženja počinju u uobičajeno vreme u godini, s jedne strane jer su kupci tako navikli, a s druge strane jer stara roba mora da ustupi mesto novoj. Zimska sniženja kupci mogu da očekuju delimično već sredinom decembra dok letnja počinju sredinom juna.

Po iskustvima predstavnika modne branše obim i značaj rasprodaja sve više opada jer su se promenile i strategije kupovine. Naime, dok se ranijih godina roba poručivala 2-4 puta godišnje, danas se u nekim firmama roba poručuje i do 12 puta godišnje. Glavni meseci prodaje su januar i juli.

Šoping u Beču
Šoping u Beču je za mnoge pravi događaj. Brojni elegantni butici, mondenske robne kuće, i male specijalizovane prodavnice mame na razgledanje i kupovinu. Posebno u centru grada i okolnim okruzima nalazi se dobra mešavina radnji svih vrsta kao i lokala i kafea za oporavak posle šopinga.

Najelegantnije šoping-ulice u Beču nalaze se u centru grada a pre svih pešačke zone „Kerntnerštrase“ (Kärntnerstraße) i „Graben“, gde su smešteni butici najekskluzivnijih svetskih marki. Zapadno od centra grada nalazi se čuvena ulica Mariahilfer štrase, gde se nalaze prodavnice za svačiji ukus. U delu ulice Nojbaugase (Neubaugasse) više se nalaze alternativne i prodavnice u trendu.

Mesto gde se u Beču takođe može ići u šoping su poznati veliki šoping molovi: pored Opere Ringštrasen Galerin (Ringstraßen Galerien) ili Lugner City kod Vestbanhof-a (Westbahnhof) kao i Shopping City Süd na periferiji grada.

Među turistima a i Bečlijama omiljen je i Outlet-centar „Parndorf“ 30 minuta vožnje udaljen od centra grada, gde se roba brojnih svetski poznatih brendova može kupiti i do 70 odsto sniženja.

Radno vreme prodavnica u Beču
Većina prodavnica u Beču radi od 8.00 ili 9.00 do 18.00 ili 19.00, a subotom od 9.00 do 17.00. Prodavnice prehrambenih proizvoda su otvorene duže, od 7.00 ili 8.00 do 19.00 ili 20.00. Izvan tog radnog vremena većina benzinskih pumpi otvorena je 24 sata i imaju široku ponudu i prehrambenih proizvoda. Takođe, duže radno vreme imaju i prodavnice koje se nalaze na železničkim stanicama kao i na bečkom aerodromu Švehat. (Compress/danubeogradu.rs)