Naslovna » BG svaštara » Književnost » Čarobna knjiga: Hilari Mantel – Leševe na videlo
Čarobna knjiga: Hilari Mantl - Leševe na videlo

Čarobna knjiga: Hilari Mantel – Leševe na videlo

Novu knjigu Hilari Mantel, „Leševe na videlo“, objavila je „Čarobna knjiga“. Knjigu je preveo Vladimir D. Janković.

Hilari Mantel je jedina žena pisac, dvostruki dobitnik Men Buker nagrade za dva svoja romana „Vučje leglo“ i „Leševe na videlo“, o kraljevskoj porodici Tjudor. Ona je jedini pisac dobitnik dve prestižne književne nagrade u istoj godini: Men Buker i Kosta za 2012. godinu!

Nastavak romana „Vučje leglo“ Hilari Mantel koji je ovenčan pomenutom nagradom, „Leševe na videlo“ (Bring up the bodies) delo je koje istražuje jednu od najtajanstvenijih i zastrašujućih epizoda engleske istorije: propast i pad Ane Bolejn, druge žene Henrija VIII.

Mada je godinama izgarao u tome da oženi svoju ljubavnicu An Bolejn, Henri VIII više nije njome opčinjen. Nije ispunila obećanje da će mu roditi sina, a njena smelost, inteligencija i samovolja doprineli su tome da se otuđi od starih prijatelja i plemićkih porodica Engleske.

Posle smrti prognane Katarine, prve kraljeve žene, Ana Bolejn postaje predmet tračeva i pretnji koji izrastaju u seriju nemilih događaja tokom kojih će je proglasiti nevernicom i izdajnicom. Henri VIII nalaže svom glavnom savetniku Tomasu Kromvelu da je se reši. Ali, nije lako svrgnuti Bolejnovu i Kromvel mora da sklopi savez sa neprijateljima ne bi li je uklonio. Koja je cena koju će i sam morati da plati tokom poslednjih nekoliko dana Aninog života?

Mešajući istorijske činjenice i fikciju, Hilari Mantel uspešno dočarava duh vremena Engleske 16. veka, naročito kraljevsku porodicu Tjudor, ali i važne ličnosti koje su ostavile dubok trag u istoriji ove zemlje, kao što je Tomas Mor, glavni savetnik
Henrika VIII.

Hilari Mantel je pisac devet romana, a piše i književne kritike za „New York Times“, „The New York Review of Books“ i „London Review of Books“. Živi u Engleskoj. (danubeogradu.rs)

loading...