Naslovna » BG servis » Uskoro pravilnik o izvođenju uličnih programa

Uskoro pravilnik o izvođenju uličnih programa

Lokacije na kojima će ulični zabavljači i ulični artisti moći da izvode svoje programe biće određene do kraja iduće nedelje, odlučeno je na prvom sastanku Gradske komisije za razmatranje zahteva izvođača kulturnog i artističkog programa.

Tada će započeti i izrada pravilnika o izvođenju uličnih programa, u skladu sa Odlukom o komunalnom redu grada Beograda, posle čega će pojedinci, organizacije i savezi moći da se prijave za veliku manifestaciju na kojoj će svoje programe predstaviti Beograđanima i gostima Beograda.

– Pravilnik će omogućiti da se svi ulični artisti i zabavljači prijave pod istim uslovima, kao i da se uvede red u ovu izuzetno atraktivnu delatnost, na zadovoljstvo građana i posetilaca našeg grada. Posebnu pažnju posvetićemo pevačima, sviračima, igračima, pantomimičarima, mađioničarima i žonglerima, a organizovaćemo ih tako da u okviru jedne ulice ili jedne turističke celine bude više različitih artista, kako bi ponuda grada bila što raznovrsnija – istakao je Darko Glavaš, predsednik komisije i načelnik „Čvorišta“.

Namera grada je i da oživi neke celine koje do sada nisu bile zastupljene, pre svega park na Kalemegdanu (gde će biti organizovana i posebna ponuda za posetioce grada), Avalski toranj tokom sezone poseta, novootvoreni park „Terazije 1930“, Zemun i još neke lokacije za koje su izvođači programa zainteresovani.

– O velikom interesovanju izvođača svedoči i podatak da se Sekretarijatu za kulturu i Turističkoj organizaciji Beograda do sada javilo više od 40 izvođača, kao i više od 10 organizacija koje se bave starim zanatima i rukotvorinama. Budući da u ponudi ima mnogo delatnosti, prvo moramo da ih prepoznamo, a potom ćemo definisati koja je od delatnosti prigodna za određenu lokaciju – ističe Glavaš.

Kada se izvođači budu prijavljivali za manifestaciju, podnosiće koncept i predstavljati svoje programe, a komisija će izabrati koji će programi biti i izvedeni na ulicama Beograda.

– Umetnici čiji programi budu izabrani za manifestaciju biće raspoređeni po utvrđenim lokacijama kada ona bude održana. Ovo će obogatiti turističku ponudu grada, a uvesti i red u trenutno stanje na ulicama, da programe ne bi izvodio ko gde hoće i šta hoće. Njihovim organizovanjem sami ćemo napraviti određen kolorit i daleko atraktivniju ponudu – istakao je Glavaš.

On je najavio i da će se pojedine lokacije u centralnim gradskim zonama tokom sezone čuvati za nastup gostiju i gostujućih trupa. (Beoinfo)