Naslovna » Izlasci » Izložbe » Hajd’mo u trave, okom il’ skokom
Miljana Vuković, fotografija
Miljana Vuković, fotografija

Hajd’mo u trave, okom il’ skokom

U Prodajnoj galeriji Beograd (Kosančićev venac 19) do 3. marta biće otvorena izložba „Hajd’mo u trave, okom il’ skokom“, autorski projekat likovnog kritičara Vesne Todorović.

Naziv su inicirala upečatljiva, senzibilna i promišljena dela troje umetnika – Ljiljane Stojanović, Miljane Vuković i Nikole Vukosavljevića. Njihova likovna sredstva i rukopisi jesu različiti, ali izrazita kompatibilnost njihovih poetika je pokrenula čitavu zamisao: svi oni svoju inspiraciju crpu iz prirode, koja je ultimativno generisala njihove tematske i likovne izbore, kao što je pre toga i životne. U toj suštinski važnoj referentnoj tački autor prepoznaje vlastiti vjeruju.

Do spajanja ova tri pristupa je došlo brzom sukcesijom u hronologiji događanja: prvo su se pojavile izložbe nadahnutih stilizovanih crteža kineskim tušem i perom na temu „Trave“ Ljiljane Stojanović, u galeriji Blok i Kulturnom centru Pančevo.

Ubrzo, „Trave“ Miljane Vuković u Galeriji Grafički kolektiv, fotografije istančanog senzibiliteta, a smislom u punom dosluhu sa crtežima Stojanovićeve.

Potom je iskrsao niz crteža različitim sredstvima na temu ptičijih nogu Nikole Vukosavljevića. Oštrog ritma, kako dolikuje agresivnoj anatomskoj formi ovog vitalnog dela ptičjeg tela, ovi su se crteži pokazali kao savršena dopuna teme projekta, prerastajući u njegov integralni sastojak. Dodajući humornu dimenziju početnoj zamisli, zasnovanoj na lirskoj poetici, odredili su i konačni naslov. I uspostavili prirodnu ravnotežu.

Spajanjem ostvarenja – dvoje umetnika uveliko dokazanih i jednog neospornog talenta u usponu, uobličena je smislena izložbena celina, čija poetika prati iste ritmove, iste zakonitosti, istu ravnotežu kakvu emituju i priroda i humana bića. Na temelju ovako čvrste, neraskidive uzajamnosti i njegove smisaone dubine, tema projekta emituje suštinski važnu ekološku poruku.

Radno vreme galerije je od 9.00 do 19.00, a subotom do 15.00. (danubeogradu.rs)

loading...