Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba ilustracija srpskih narodnih bajki u DKCB-u
Srpske narodne bajke za decu XXI veka

Izložba ilustracija srpskih narodnih bajki u DKCB-u

Od 14. (13.00) do 28. februara u Galeriji Dečjeg kulturnog centra Beograda (DKCB, Takovska 8), biće otvorena izložba ilustracija srpskih narodnih bajki. Izložbu otvara naš proslavljeni ilustrator Aleksa Gajić.

U saradnji sa izdavačkom kućom „Čarobna knjiga“, biće izloženi radovi priznatih ilustratora koji su objavljeni u knjizi „Srpske narodne bajke za decu XXI veka„, koja predstavlja kapitalno delo u očuvanju kulturne baštine srpskog naroda. Knjiga je dobila odlične ocene kritičara i dve nagrade – za „Dečju knjigu godine“ na prošlogodišnjem Sajmu knjiga i nagradu ULUPUDSA za opremu knjige i doprinos ilustraciji.

Ideja za to delo nastala je iz potrebe da se osavremene domaće bajke i mitovi, s ciljem da se prilagode estetskim i moralnim normama savremenog građanskog društva. Na adaptaciji bajki radili su najeminentniji domaći pisci – David Albahari, Dragan Velikić, Darko Tuševljaković, Aleksandra Glovacki i Oto Oltvanji. Posebnu vrednost knjizi daju vrhunske ilustracije. Po mišljenju stručnjaka, u poslednjih dvadeset godina nijednom nije okupljena tako kvalitetna ekipa ilustratora na jednom domaćem izdavačkom projektu.

Ilustracije su radili Petar Meseldžija, Dragan Bibin, Aleksa Gajić, Željko Pahek i autori mlađe i srednje generacije – Siniša Banović, Vladimir Matić Kuriljov, Vanja Todorić, Duško Bjeljac, Goran Josić i Vladislav Pantić. (danubeogradu.rs)