Naslovna » BG svaštara » Kritična tačka: Slavija za bicikliste

Kritična tačka: Slavija za bicikliste

U subotu, 23. februara od 17.00, biće održana biciklistička 23. Kritična masa, pod sloganom „Kritična tačka: Slavija za bicikliste“.

Biciklisti će još jednom ukazati na potrebu za prepoznavanjem ovog prevoznog sredstva kao ravnopravnog u saobraćaju Beograda. Kritična masa je zajednička biciklistička vožnja koja se odvija u više od 300 gradova širom sveta, sa ciljem skretanja pažnje na probleme sa kojima se biciklisti i biciklistkinje susreću u svakodnevnom saobraćaju. U Beogradu, održava se svake poslednje subote u mesecu. To je mesečna proslava biciklizma (ne protest), događaj koji pripada građanima i građankama na najdirektniji mogući način.

Putanja će biti ista kao i prethodno – sa Trga Republike, kroz Kolarčevu, Terazije, Trg Nikole Pašića, Bulevar Kralja Aleksandra, Golsvordijevu, Cara Nikolaja II, Makenzijevu, kroz Slaviju i Ulicu Kralja Milana preko Terazija i Kolarčeve nazad do Trga Republike ili Kalemegdana, „u zavisnosti od raspoloženja“.

Ova Kritična masa biće različita od prethodnih zato što su biciklisti Beograda ovoga puta odlučili da posete spomenik Dimitriju Tucoviću i neko vreme provedu u centralnom delu Slavije kako bi ispitali zašto građani Beograda ne provode vreme na tom prostoru čije se dodatno ukrašavanje i uređivanje planira.

Slavija je mesto na kome je automobilska kultura najdominantnija, nije predviđena ni za pešake, a kamoli za bicikliste, pa udruženje Ulice za bicikliste želi da skrene pažnju na pogubnost novih planova koji predviđaju stavljanje pešaka pod zemlju i neobezbeđivanje prostora za bezbedno kretanje dvotočkaša na ovoj lokaciji.

Posle 23. Kritične mase, udruženje će sastaviti izveštaj vezan za Slaviju u trenutnoj situaciji, ali i o pogubnosti planova za urbanu rekonstrukciju ovog trga, kojom je predviđeno njegovo ukrašavanje, bez sagledavanja saobraćajne situacije i menjanja trga u saobraćajnom smislu. (danubeogradu.rs)