Izdvajamo
Naslovna » Izlasci » Pozorište » Međunarodni pozorišni festival „Slavija 2013“

Međunarodni pozorišni festival „Slavija 2013“

Od 9. do 16. marta u Pozorištu Slavija biće održan Međunarodni pozorišni festival „Slavija 2013“.

Ulazak u drugu deceniju trajanja festivala (ovo je dvanaesto izdanje) i svi dosadašnji učesnici iz tridesetak zemalja više od 60 pozorišta, dovoljno govore i o kontinuitetu trajanja i nivou festivala. Ovo jeste jedan od najznačajnijih pozorišnih događaja na ovim prostorima. Ove godine na festivalu će učestvovati osam pozorišta iz osam zemalja, među kojima i tri nacionalna teatra. Festival će otvoriti Ružica Sokić.

Predsednik žirija manifestacije Raško V. Jovanović kaže da je uveren da će glumci iz Kazahstana, SAD, Crne Gore, Bugarske, Maroka, Makedonije, Rumunije i naše zemlje i ove godine pružiti publici uživanje i time nastaviti tradiciju festivala koji svake godine nastoji da nas obraduje zanimljivim i dobrim predstavama.

– Bez oklevanja se može reći da je repertoar dobrim delom u znaku prikazivanja klasike, što zaslužuje samo pohvalu. Upoznaćemo se sa vavilonskim spevom „Gilgameš“, koji potiče još iz trećeg milenijuma pre nove ere i čiji junak traga za besmrtnošću. Iz grčke antičke riznice gledaćemo najstariju sačuvanu Euripidovu tragediju „Medeju“, delo koje i danas pleni dubinom psihološke, ali i socijalne motivacije, posebno u prikazu unutarnje borbe glavne junakinje između želje za krvoločnom osvetom u vidu ubistva dece, kojoj se u njenoj duši suprotstavljaju najnežnija majčinska osećanja. Biće svakako zanimljivo upoznavanje sa kazaškim klasikom Auezovom i njegovim komadom „Karagoz“ u kojem poezija treba da ovekoveči jednu veliku neostvarenu ljubav. Priča o podvigu i žrtvi Jovanke Orleanke u savremenoj projekciji pokrenuće brojna aktuelna pitanja. Večito pitanje susreta života i smrti postavlja se na osnovu dela Danila Kiša kao efektna dramska evokacija u komadu Slobodana Šnajdera „Enciklopedija izgubljenog vremena“. Tako se klasika i moderno doba prožimaju na festivalu čiji će program obuhvatiti i predstavu o pozorištu „Neka bude umetnost“ Ronalda Randa i progovoriti o najznačajnijim pozorišnim traganjima u XX veku. Zanimljiva drama bugarskog autora Elina Rahneva „Pasulj“ iz perspektive svakodnevice dvoje ostarelih ljudi ukazuje na ljubav kao jedino rešenje sukoba i nesporazuma vajkadašnje čovekove egzistencije. Najzad, Nušićev prvenac „Narodni poslanik“ nasmejaće nas i ozračiti vedrinom duha velikog komediografa – kaže dr Jovanović.

Cene ulaznica do 4. marta su 300 dinara, a u redovnoj prodaji karte koštaju 800 dinara. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.