Naslovna » Izlasci » Pozorište » Međunarodni pozorišni festival „Slavija 2013“

Međunarodni pozorišni festival „Slavija 2013“

Od 9. do 16. marta u Pozorištu Slavija biće održan Međunarodni pozorišni festival „Slavija 2013“.

Ulazak u drugu deceniju trajanja festivala (ovo je dvanaesto izdanje) i svi dosadašnji učesnici iz tridesetak zemalja više od 60 pozorišta, dovoljno govore i o kontinuitetu trajanja i nivou festivala. Ovo jeste jedan od najznačajnijih pozorišnih događaja na ovim prostorima. Ove godine na festivalu će učestvovati osam pozorišta iz osam zemalja, među kojima i tri nacionalna teatra. Festival će otvoriti Ružica Sokić.

»»» PROGRAM FESTIVALA „SLAVIJA 2013“ «««

Predsednik žirija manifestacije Raško V. Jovanović kaže da je uveren da će glumci iz Kazahstana, SAD, Crne Gore, Bugarske, Maroka, Makedonije, Rumunije i naše zemlje i ove godine pružiti publici uživanje i time nastaviti tradiciju festivala koji svake godine nastoji da nas obraduje zanimljivim i dobrim predstavama.

– Bez oklevanja se može reći da je repertoar dobrim delom u znaku prikazivanja klasike, što zaslužuje samo pohvalu. Upoznaćemo se sa vavilonskim spevom „Gilgameš“, koji potiče još iz trećeg milenijuma pre nove ere i čiji junak traga za besmrtnošću. Iz grčke antičke riznice gledaćemo najstariju sačuvanu Euripidovu tragediju „Medeju“, delo koje i danas pleni dubinom psihološke, ali i socijalne motivacije, posebno u prikazu unutarnje borbe glavne junakinje između želje za krvoločnom osvetom u vidu ubistva dece, kojoj se u njenoj duši suprotstavljaju najnežnija majčinska osećanja. Biće svakako zanimljivo upoznavanje sa kazaškim klasikom Auezovom i njegovim komadom „Karagoz“ u kojem poezija treba da ovekoveči jednu veliku neostvarenu ljubav. Priča o podvigu i žrtvi Jovanke Orleanke u savremenoj projekciji pokrenuće brojna aktuelna pitanja. Večito pitanje susreta života i smrti postavlja se na osnovu dela Danila Kiša kao efektna dramska evokacija u komadu Slobodana Šnajdera „Enciklopedija izgubljenog vremena“. Tako se klasika i moderno doba prožimaju na festivalu čiji će program obuhvatiti i predstavu o pozorištu „Neka bude umetnost“ Ronalda Randa i progovoriti o najznačajnijim pozorišnim traganjima u XX veku. Zanimljiva drama bugarskog autora Elina Rahneva „Pasulj“ iz perspektive svakodnevice dvoje ostarelih ljudi ukazuje na ljubav kao jedino rešenje sukoba i nesporazuma vajkadašnje čovekove egzistencije. Najzad, Nušićev prvenac „Narodni poslanik“ nasmejaće nas i ozračiti vedrinom duha velikog komediografa – kaže dr Jovanović.

Cene ulaznica do 4. marta su 300 dinara, a u redovnoj prodaji karte koštaju 800 dinara. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.