Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Ukratko: Podgorica
Podgorica (foto: podgorica.me)

Ukratko: Podgorica

Najveći i glavni grad Crne Gore, Podgorica je ujedno i kulturni, politički, obrazovni, naučni i saobraćajni centar države.

Gradskom panoramom, koje odlikuju socrealističke građevine i blokovi zgrada, dominira most Milenijum, simbol Podgorice ali i cele Crne Gore. Grad je glavna crnogorska raskrsnica puteva, a nalazi se na ušću reke Ribnice u Moraču. Idealnom položaju doprinose obližnji zimski centri, Skadarsko jezero, kao i poznata jadranska letovališta. Od kad je izgrađen tunel Sozina, Jadransko more je na svega pola sata vožnje. Aerodrom Podgorica je udaljen oko 12 kilometara od centra grada.

Leta u ovom gradu su suva ali vrela, dok su zime hladne, iako je sneg retka pojava.

Za turiste je najvažnije da obiđu Sahat-kulu iz 18. veka, jednu od retkih građevina koje nisu uništene tokom II svetskog rata. Obavezno je videti i Staru varoš, Trg Republike, Hercegovačku ulicu, Kusleovu kuću, Nemanjin grad, Vezirov most na Morači, Muzej Marka Miljanova, spomenik svetom Petru Cetinjskom.

U gradu ima dosta lepih verskih objekata – džamija, crkava i manastira. Najvažniji muzeji su Muzej grada, Galerija-muzej Dvorac kralja Nikole I Petrovića, Perjanički dom i Zimska bašta i drugi. Jedno od najposećenijih mesta je Crnogorsko narodno pozorište, a sportski događaji koji privlače pažnju su Podgorički maraton i skokovi u reku Moraču.

Svake godine organizuje se Sajam turizma, Podgoričko kulturno leto, Festival internacionalnog alternativnog teatra – FIAT, Decembarska umetnička scena – DEUS i druge manifestacije. Podgorica ima veliki turistički potencijal i mogućnost da obogati turistički sadžaj Crne Gore, kroz poslovni, tranzitni, izletnički, rekreativno-odmarališni, lovni, sportski i kongresni turizam. (danubeogradu.rs; fotografije: podgorica.me)