Naslovna » Izlasci » Film » „Veliki majstor“ sutra na FEST-u
Veliki majstor

„Veliki majstor“ sutra na FEST-u

Film „Veliki majstor“ biće prikazana na FEST-u, sutra, 28. februara od 19.00 i 1. marta od 13.30 u Velikoj dvorani Sava centra.

Čuveni hongkonški reditelj Vong Kar-Vai posle šest godina pauze vraća se na filmsku scenu spektakularnim ostvarenjem „Veliki majstor“. Fokus filma je na Ipu Manu, učitelju kineske borilačke veštine Ving Čung .

Interesantno životno putovanje Ipa Mana počinje kada sa trinaest godina otkriva veštinu Ving Čung (u bukvalnom prevodu „večito proleće“). Zahvaljujući starom i mudrom učitelju kome je bio poslednji učenik, Ip Man je ovladao veštinom, i posle toga se zaposlio u policiji. Svoje znanje u početku je delio sa porodicom i prijateljima, neformalno držeći časove onima koji su mu se obratili za pomoć, da bi tek kasnije počeo ozbiljnije da se bavi obukom i postao veliki učitelj.

Mnogi njegovi učenici kasnije su postali majstori, a kroz njegovu školu prošao je čak i Brus Li. Značajan trag ostavio je i u pisanoj formi u kojoj je dokumentovao istoriju Ving Čunga i mnoge legende o njenom nastanku.

Pročitajte i… 
Priprema… pozor… FEST!

Toni Leung, koji tumači Ip Mana, pet godina je trenirao ovu veštinu kako bi se pripremio za ulogu. Leung je jedan od najuvaženijih hongkonških glumaca, Kar-Vaijev stalni saradnik i nosilac glavnih uloga u većini njegovih filmova, dobitnik Zlatne palme u Kanu za ulogu u filmu „In the mood for love“.

O Ipu Manu je samo u poslednjih pet godina snimljeno bar pet filmova, ali za razliku od drugih, čisto biografskih ostvarenja, Kar-Vai se bavi više filozofskim temama, refleksijom, vezom između borilačkih veština i života i Manovim duhovnim putovanjem. „Veliki majstor“ smešten je u period između tridesetih i pedesetih godina prošlog veka, period koji obeležava kraj jedne ere u istoriji kineskih borilačkih veština. Da je drugačiji od tipičnih filmova ovog žanra govori i činjenica da je ostvario veliki uspeh u kineskim bioskopima i nadmašio zaradom prethodne Kar-Vaijeve filmove.

“Veliki majstor“ otvorio je ovogodišnji Berlinski filmski festival, gde je prikazan van konkurencije jer je reditelj filma Vong Kar Vai bio predsednik žirija. (danubeogradu.rs)