Naslovna » Izlasci » Festivali » 60. Kratki metar od 2. do 6. aprila
Kratki metar - Rabbitland
Kratki metar - Rabbitland

60. Kratki metar od 2. do 6. aprila

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, jubilarni 60. Kratki metar, biće održan od 2. do 6. aprila.

U Domu omladine Beograda, Dvorani KCB i bioskopu Fontana, biće prikazano 48 stranih i 35 domaćih filmova, koji će se takmičiti za nagrade festivala u četiri kategorije: dokumentarni, kratki igrani, animirani i eksperimentalni film. Ulaznice za sve dvorane biće u prodaji od 25. marta po ceni od 150 dinara.

Jedan od najvažnijih festivala u regionu kada je u pitanju dokumentarni i kratki film, i svakako jedan od najdugovečnijih evropskih festivala, doneće ovoga puta ostvarenja domaće nezavisne produkcije i dve premijere. Animirani film „Rabbitland“ i dokumentarac „Ja kada sam bila klinac, bila sam klinka“ posle zapaženog uspeha na nedavno održanom festivalu Berlinale biće predstavljena i domaćoj publici.

Kratki metar će pored takmičarskog programa imati čak osam pratećih programskih celina. Beogradska publika imaće prilku da pogleda izabrane filmove sa Short Shorts festivala u Tokiju u programu Made in Japan. Program „London Calling“ predstaviće najbolje filmove sa London Short Film Festivala, dok će se program „Kontrasti Rusije: Patriote i bludnici“ fokusirati na oprečnosti moderne Rusije, od političkog fanatizma do raskalašnog noćnog života. Sa istoka nam stiže i program „Angry Ukrainians“, sastavljen od filmova istoimenog pokreta filmskih autora, koji se bave problemima moderne Ukrajine.

Ljubitelji muzike i dokumentarnog filma imaće prilike da u programu „Rockumentary Revolutions“ pogledaju film „Otroci socijalizma“ o istoimenoj slovenačkoj pank grupi i film „How We Played The Revolution“ o litvanskoj „raspevanoj“ revoluciji. Ostvarenja iz regiona biće predstavljena u programu „Komšiluk“, koji ove godine ima poseban fokus na novi crnogorski film, koga će predstaviti filmovi studenata Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja. Tradicionalni prateći program „Vrelo“ će se baviti temom art terapije sagledane kroz prizmu pet dokumentarnih i kratkih igranih filmova iz Evrope i Južne Amerike, dok nam putujući festival UNAFF donosi dokumentarni film „Sing Your Song“ o Hariju Belafonteu i njegovoj ulozi u pokretu za ljudska prava u Severnoj Americi.

Pored filmskog programa, u okviru Kratkog metra će se održati diskusije o filmovima, kao i druženja sa domaćim i stranim autorima, gostima festivala. Povodom jubilarnog 60. izdanja, u danima pred festival, biće organizovana izložba u Domu omladine, specijalna projekcija filmova iz arhive Dunav filma i promocija knjige o Milenku Štrpcu.

Selektori ovogodišnjeg Festivala su Aleksandra Milovanović, Vladimir Petrović i Vladan Petković, dok je umetnički direktor, reditelj Janko Baljak. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Nada Mandić

Jedan komentar

  1. gde se moze naci repertoar ovog festivala?