Naslovna » BG svaštara » Drugi ZTE Rubik Serbian Open turnir u Delta City-ju

Drugi ZTE Rubik Serbian Open turnir u Delta City-ju

Takmičenje u sklapanju Rubikove kocke, ZTE Rubik Serbian Open turnir, biće organizovano po drugi put u Srbiji, 23. i 24. marta, u šoping-molu Delta City. Turnir je zvanično WCA (World Cube Association) takmičenje i biće održan u skladu sa svim zvaničnim pravilima WCA.Osim takmičarskog, turnir će imati i humanitarni karakter. Sav prihod od kotizacija i prikupljenog novca, koji će učesnici i posetioci moći da doniraju u toku manifestacije, ići će osmogodišnjoj Tijani Ognjanović kojoj je hitno potrebna transplatacija srca.

Ove godine očekuje se više od sto učesnika iz zemlje i inostranstva, a do sada su već pristigle prijave iz Austrije, Bugarske, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i, naravno, Srbije.

Među učesnicima turnira biće i Milan Baticz, iz Mađarske, koji je evropski rekorder u sklapanju Rubikove kocke u disciplini 3x3x3 sa vremenom 6,93 sekunde. Milan je u poslednjih pet godina pobeđivao na brojnim takmičenjima u sklapanju Rubikove kocke u Švedskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj, Rumuniji, BiH i Hrvatskoj, sa prosečnim vremenom ispod 9,5 sekundi. Pored titule evropskog rekordera, Milan Baticz drži i Ginisov rekord u broju složenih kocki za 24 sata – uspeo je da složi ukupno 4.786 kocki, odnosno 18,05 na sat.

Evropskom rekorderu će „na crtu“ izaći aktuelni šampion Srbije, David Buzgo, iz Vršca, sa najboljim vremenom 12,78 sekundi. Očekuje se da će na ovogodišnjem takmičenju biti oboren državni rekord i da će prvi put neko iz Srbije složiti kocku za manje od 10 sekundi.

Rubikova kocka je već 40 godina jedna od najpopularnijih mozgalica na svetu koja združuje različite generacije u naporima da je reše. Svaki sedmi čovek na svetu se bar jednom oprobao u izazovu rešavanja jedne od 43.252.003.274.489.856.000 mogućih kombinacija Rubikove kocke u najviše dvadeset okretanja.

Svi zainteresovani učesnici mogu se prijaviti putem sajta www.rubik.rs, gde se nalaze i sve informacije o takmičenju i disciplinama, a prijava će biti moguća i na samom takmičenju. Do sada je prijavljeno više od 60 učesnika – najmlađi je Mihajlo Kostić (7,5 godina), a najstariji Nikolai Petrov (38 godina). (danubeogradu.rs)

Uređuje: Nada Mandić