Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Javni čas uličnih zabavljača na Kalemegdanu

Javni čas uličnih zabavljača na Kalemegdanu

Tokom aprila biće održan veliki javni čas uličnih zabavljača na Kalemegdanu, na kom će se predstaviti više od 100 prijavljenih umetnika. Njihove nastupe ocenjivaće stručni žiri, a samo najbolji dobiće pravo da nastupaju u Knez Mihailovoj ulici.

Na ulicama, trgovima, parkovima, kao i Savskom i Dunavskom keju komisija Sekretarijata za kulturu predvidela je za ulične nastupe 54 lokacije. Mesta za izvođenje programa zabavljačima će svečano biti dodeljena na velikoj javnoj audiciji koja će, po najavi predsednika komisije Darka Glavaša, najverovatnije biti održana u okviru Dana Beograda, 14. ili 16. aprila.

– Biće to celodnevni spektakl u kom će moći da uživaju svi Beograđani, kojima će se prvi put na jednom mestu predstaviti svi ulični svirači, klovnovi, žongleri, slikari, zanatlije i ostali umetnici koji su se prijavili za učešće. Oni će nastupati na potezu između velikog šetališta i muzičkog paviljona, svako će imati maksimalno pet minuta da se predstavi, a njihove nastupe ocenjivaće žiri – najavljuje Glavaš.

Po njegovim rečima, među sudijama će se naći predstavnici medijskih kuća, ali i stručnjaci iz sveta umetnosti.

Posebna pažnja prilikom osmišljavanja pravilnika, kojim će u Beogradu konačno biti regulisan status svih uličnih zabavljača, posvećena je Knez Mihailovoj ulici.

– U najlepšoj ulici Beograda zabavljači će nastupati na 14 lokacija. Plato između Robne kuće „Beograd“ i „Vapiana“, prostor između Srpske akademije nauke i umetnosti i „Erste“ banke (Knez Mihailova 35/36) i ugao Knez Mihailove 36 i Vuka Karadžića 6 ocenili smo kao najatraktivnije lokacije, koje su rezervisane za svirače, mađioničare i slikare, a mesta će dobiti samo oni čiji nastup bude ocenjen čistom desetkom. Za sve ostale lokacije predviđene u Knezu, ocena ne sme biti niža od sedmice – objašnjava Glavaš.

Za nastupe na gradskim trgovima (Trg Republike i Trg Nikole Pašića) najniža predviđena ocena je sedmica, u podzemnim prolazima će moći da se nastupa i sa šesticom, dok će za trgove, parkove i druge zelene površine udaljene od centra dovoljna biti i petica. Mesto na Savskom i Dunavskom keju mogu dobiti izvođači čiju veštinu žiri oceni sa najmanjom ocenom četiri. (24 sata)