Naslovna » Izlasci » Izložbe » Osamdesete – Postmoderna u Vojvodini (1976/1990) od 6. marta
Postmoderna u Vojvodini

Osamdesete – Postmoderna u Vojvodini (1976/1990) od 6. marta

Izložba „Osamdesete – Postmoderna u Vojvodini (1976/1990)“, autorke i kustoskinje Svetlane Mladenov, biće otvorena od 6. do 24. marta u Likovnoj galeriji i Galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda.

Obimna studijska izložba pokazuje bogat umetnički život u devetoj deceniji u Vojvodini koji je zahtevao da se ovaj period detaljnije istraži, tumači i istoricizuje. Razvijen umetnički sistem u kome nije postojala stroga podela na centar i periferiju doprineo je da se i manji vojvođanski gradovi nametnu ozbiljnim likovnim programom i pozicioniraju kao važna uporišta vojvođanske i tadašnje jugoslovesnske umetničke scene.

Tokom osamdesetih u više gradova u Pokrajini osnivane su velike likovne manifestacije i simpozijumi, formirane i popunjavane kolekcije umetničkih dela u novosadskoj i lokalnim galerijama savremene umetnosti. Slikarstvo i skulptura bili su vodeći likovni mediji ovog perioda, a nova ekspresija inspirisana italijanskom transavangardom, nemačkim „novim divljim mladima“ i vojvođanskim kontinuitetom emotivnog umetničkog diskursa, vodeći pravac.

Predstavljeni su događaji, pojave i ličnosti koji su doprineli ukupnoj umetničkoj atmosferi devete decenije prošlog veka u Vojvodini. Među njima su bijenalna Pančevačka izložba jugoslovenske skulpture, međunarodni Simpozijum skulpture u terakoti Terra Kikinda, umetnici Laslo Kerekeš, Milenko Prvački, Dušan Todorović, Dobrivoje Rajić, Dragomir Ugren, Branislav Petrić, Slobodan Kojić, Miroslava Kojić, Mladen Marinkov, Jozef Klaćik, Geza Lennert, Sombati Balint (Bálint Szombathy), Jozef Ač, Predrag Šiđanin i mnogi drugi.

Izložba je bila organizovana tokom januara i februara ove godine u Muzeju savremene umetnosti u Novom Sadu.

Stručna vođenja kroz izložbu biće 9, 16. i 23. marta od 12.00, a radionica za tinejdžere 16. marta od 13.00 do 16.00. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.