Naslovna » Izlasci » Film » Premijera dokumentarnog filma „Kosma“, 29. marta
Kosma

Premijera dokumentarnog filma „Kosma“, 29. marta

U Velikoj dvorani Sava centra, 29. marta od 20.00, biće premijerno prikazan dokumentarni film „Kosma“. Cena ulaznice je 300 dinara.

Film autorke Sonje Blagojević (scenario, kamera, režija, montaža) delo je o radijskoj mreži „Kosma“, jedinoj vezi između izolovanih srpskih sredina na Kosovu.

Zvuk radio-emisija putuje preko opustelih predela i napuštenih kuća probijajući barijere nepremostive za njihove slušaoce. Nestanci struje i vode, strah, nadletanje helikoptera, napadi i protesti upleteni u jednostavne ljudske želje, ambicije i postupke u prostorima bogate, žive i prisutne istorije i viševekovne tradicije.

Radio-programi koji glasom i muzikom svedoče o svakodnevici, ljudskim vezama, važnim događajima i prisustvu nade.

Rediteljka je povodom premijere izjavila:
– Kada sam se prvi put vratila sa Kosova, mnogi su me pitali isto: „Kako je tamo?“ Na osnovu mog kratkog boravka, nisam mogla da im dam precizan odgovor. Ali, nisam mogla ni da prestanem da se pitam: „Kako je zapravo tamo?“ I još više: „Kako je ljudima koji tamo žive?“ Izabrala sam da radio zvuk postane moja vodilja u traženju odgovora; odlazila sam svuda gde ga je bilo: na njegov izvor (u radio stanice i mesta u kojima se nalaze), od jedne do druge, put raznih predela, banjskih i planinskih, sve do kuća u kojima su radio prijemnici onih koji slušaju program.

Shvatila sam da odgovor na pitanje „kako je tamo?“ ne može biti jednostavan – zato sam odabrala mozaičnu strukturu, sa mnoštvom prizora i likova, koji bi tako u celini bili u stanju da predstave duh jednog vremena, neki kolektivni osećaj. Moja velika nada je da će film barem delimično uspeti da odgovori na ovo veliko i važno pitanje. (danubeogradu.rs)