Naslovna » BG špijun » Region » Split – zlatna vrata Dalmacije

Split – zlatna vrata Dalmacije

Najveći grad, glavni centar Dalmacije i jedan od najstarijih gradova na Jadranskom moru je Split, koji je i treća najveća luka na Mediteranu po broju putnika.

Split se nalazi u samom središtu Jadrana u blizini reka Jadro i Žrnovnica. Okolinu čine planina Mosor i brdo Kozjak, kao i ostrva Brač, Hvar i Šolta. Ima izrazito blagu klimu sa čak 2.700 sunčanih sati godišnje, pa je i zimi svojevrsna sunčana oaza.

U centru grada je Dioklecijanova palata iz 4. veka koja je od 1979. godine pod zaštitom Uneska. Zbog ovog i drugih arheoloških, kulturnih i istorijskih spomenika, grad je veoma popularna turistička destinacija. Naravno, turiste privlače i brojni restorani, noćni klubovi, diskoteke, muzeji, palate i plaže od kojih je najpoznatija gradska – Bačvica.

Brojne kulturne manifestacije čine grad veoma živim tokom cele godine.

Pored palate, ne propuštaju se ni čuveni podrumi iz vremena Dioklecijana, zatim Katedrala i zvonik svetog Duje (najlepši pogled na grad) kao ni lokalna atrakcija – kip Grgura Ninskog čiji palac navodno donosi sreću onome ko ga uhvati.

Iako je Split bio samo prolazna tačka do fantastičnih ostrva, u poslednje vreme situacija se menja. Turiste privlače dalmatinski specijaliteti i odlično vino, sedmodnevni festival salse, letnji koncerti, Dioklecijanovi dani i druge manifestacije. Grad je postao baza za jednodnevne izlete ne samo do Korčule, Visa, Biševa, već i do kopnenih lepotica.

Na desetak kilometara od Splita su ruševine rimskog grada Salone i tvrđave Klis. U blizini je popularni grad-muzej Trogir sa najlepšom katedralom u Hrvatskoj. Park prirode na planini Biokovo pruža predivan pogled: za vreme sunčanih dana vide se najudaljenija ostrva na otvorenom moru. Tu je i gusarski grad Omiš i kanjon reke Cetine kao stvoren za rafting; u Sinju se svake godine održava Alka, popularno viteško takmičenje. (danubeogradu.rs)

loading...