Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „Živeo život“, od 4. juna do 31. jula
Izložba "Živeo život"

Izložba „Živeo život“, od 4. juna do 31. jula

Multimedijalna i interaktivna izložba „Živeo život“, osmišljena tako da pokaže kako je izgledao život u Jugoslaviji u periodu od 1950. do 1990. kroz svakodnevicu običnog čoveka, biće otvorena 4. juna u Galeriji Robne kuće „Beograd“ (Knez Mihailova 5) i trajaće do 31. jula.

„Običan čovek“ je ustajao u 6.00, prao zube domaćom pastom, koristion „Pitralon“ losion, a stan mu je mirisao na toplo mleko. Vozio je novog „fiću“, čitao magazin „Start“, slušao Ivu Robića i „Siluete“. Išao je u Trst da kupi ono što nije mogao u domaćim robnim kućama, kampovao je bez para sa društvom, radovao se državnim praznicima…

Izložba „Živeo život“ koncipirana je tako da omogući posetiocima da ovaj period dožive svim čulima putem autentičnih eksponata, audio i video instalacija, 3D projekcija, scenografija. Svaki posetilac će imati priliku da sedne u vozila iz tog vremena i proba simulaciju vožnje ulicama onovremenog Beograda, obuče uniforme radnika karakterističnih za taj period ili se podseti mirisa kolonjske vode „Pino Silvestre“, prepoznatljivog mirisa svakog muškarca iz 70-tih godina. Za razliku od uobičajenih izložbi, gde je posetilac samo pasivni posmatrač, „Živeo život“ će omogućiti aktivni odnos sa postavkom, čime on postaje njen sastavni deo.

Kakve su se frizure nosile? Ko je bio Alija Sirotanović? Kako smo se prevozili? Koja su se jela spremala? Kako je izgledao tadašnji supermarket? Kako su se koristili prvi kompjuteri? Koji filmovi su bili popularni? Koja muzika se slušala? Šta se čitalo? Na koga smo bili ponosni? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja iz oblasti sporta, filma, nauke, mode i dr. posetioci će moći da saznaju kroz svojevrsni vremeplov međunarodne izložbe „Živeo život“ uz prisustvo brojnih ličnosti iz kulturnog i javnog života.

Radnim danom prostor je otvoren od 10.00 do 22.00, vikendom do 23.00.

Zbog svog obima postavka je podeljena u dva dela. Prvi deo izložbe biće predstavljen od 4. juna do 31. jula, a drugi deo će biti predstavljen početkom 2014. godine. Izložba će gostovati po gradovima Srbije i regiona. (danubeogradu.rs)

loading...