Izdvajamo
Naslovna » Arhiva tagova: jugoslavija

Arhiva tagova: jugoslavija

„Cinema Komunisto“ u Skadarliji, Bati u čast

Bata Živojinović u filmu "Cinema Komunisto"

U subotu 30. jula Skadarlijski kinematograf, bioskop na otvorenom, prikazuje film „Cinema Komunisto“, i projekciju jedinog dokumentarca u svom programu posvećuje Velimiru Bati Živojinoviću.

Pročitaj više »

Putevima revolucije: Memorijal turizam u Jugoslaviji

Putevima revolucije: Memorijal turizam u Jugoslaviji

Od 15. jula (19.00) do 31. avgusta u Muzeju istorije Jugoslavije biće otvorena izložba „Putevima revolucije – Memorijalni turizam u Jugoslaviji“.

Pročitaj više »

Marko Zubak – Ostati živ: Socijalistička disko kultura

Marko Zubak - Ostati živ: Socijalistička disko kultura

U subotu, 18. juna od 20.00, u Domu omladine Beograda biće otvorena izložba Marka Zubaka „Ostati živ: Socijalistička disko kultura“.

Pročitaj više »

Svi bi da liče

Svi bi da liče

Uništava nas globalizacija. Svi bi da liče.

Pročitaj više »

Izložba “Dizajn za novi svet” u Muzeju istorije Jugoslavije

Dizajn posleratne socijalističke Jugoslavije

Grafički dizajn socijalističke Jugoslavije tema je postavke “Dizajn za novi svet”, koja je izložena u Muzeju istorije Jugoslavije.

Pročitaj više »

Premijera: Budućnost pročitana u betonu i kamenu

Budućnost pročitana u betonu i kamenu: Kozara (foto: Ivan Hrkas)

Predstava „Budućnost pročitana u betonu i kamenu“ autora Bojana Đorđeva premijerno će biti izvedena u Domu omladine Beograda, u ponedeljak 25. januara od 20.00.

Pročitaj više »

Govori tiho i nosi psa sa sobom

Govori tiho i nosi psa sa sobom

„Govori tiho i nosi psa sa sobom“ je postulat vredan poštovanja, ukoliko je nosilac postulata istovremeno i nosilac kučeta.

Pročitaj više »

Zgrada Doma Narodne skupštine – svedok istorije

Zgrada Doma Narodne skupštine

Zgrada Doma narodne skupštine građena je gotovo trideset godina sa, istorijskim okolnostima uslovljnim, prekidima i izmenama prvobitnog projekta.

Pročitaj više »

Izložba „Živeo život“, od 4. juna do 31. jula

Izložba "Živeo život"

Multimedijalna i interaktivna izložba „Živeo život“, osmišljena tako da pokaže kako je izgledao život u Jugoslaviji u periodu od 1950. do 1990. kroz svakodnevicu običnog čoveka, biće otvorena 4. juna u Galeriji Robne kuće „Beograd“ (Knez Mihailova 5) i trajaće do 31. jula.

Pročitaj više »

Dobar dizajn – klasici Yu dizajna

Dobar dizajn - Tito i Jovanka u Jugokeramici 1962.

Od 23. aprila do 23. juna Muzej istorije Jugoslavije (MIJ, Botićeva 6) organizovaće seriju izložbi „Dobar dizajn“, u saradnji sa zagrebačkim Muzejom za umjetnost i obrt (MUO) i ljubljanskim Muzejom za arhitekturu i dizajn (MAD).

Pročitaj više »

Izložba reklama iz nedeljnika „Ekonomska politika“

Polet - 11. avgust 1975.

Od 27. marta do 13. aprila, u Likovnoj galeriji i galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda biće otvorena izložba „Polet – ekonomska propaganda u Jugoslaviji 1969 -1980. godine“.

Pročitaj više »

Postavka „Jugoslavija: Od početka do kraja“ u Muzeju 25. maj

Jugoslavija - od početka do kraja

Od 1. decembra (12.00) u Muzeju 25. maj (Botićeva 6) biće otvorena izložba „Jugoslavija: Od početka do kraja“, koja će predstavljati osnovu buduće stalne postavke Muzeja istorije Jugoslavije. Izložba će biti otvorena tri meseca uz otvoren poziv na dijalog, a posle reakcija stručne i akademske javnosti kao i publike, rezultiraće budućom stalnom postavkom o istoriji Jugoslavije. Rad na novoj stalnoj …

Pročitaj više »