Naslovna » Izlasci » Muzika » Novi albumi » Novi album: Depeche Mode – Delta Machine

Novi album: Depeche Mode – Delta Machine

U izdanju Columbia/Sony/Menart i u Srbiji se pojavio novi album grupe Depeche Mode pod nazivom „Delta Machine“.

Trinaesti album jednog od najpopularnijih svetskih bendova spaja smelost i kreativnost koje su osigurale uspeh slavnih prethodnika, albuma „Songs Of Faith And Devotion“ i „Violator“.

„Prvi put smo zajedno slušali demo snimke i dopao nam se pravac kojim smo krenuli. Puno puta ranije, napravili bismo pesmu koja bi nam se dopala, ali bi onda svako od nas imao svoju ideju u kom smeru bi ta pesma trebalo da ide, da bi bila još bolja. Probali bismo deset različitih načina, a jedan bi bio i rege. Nikada ne funkcioniše, ali mi uvek pokušamo. Ovoga puta nismo to morali da radimo“, uz osmeh priznaje Martin.

Za više od trideset godina karijere, pioniri elektro popa prodali su više od 100 miliona ploča, rasprodavali karte koncerte na najvećim svetskim stadionima, imali pedesetak singlova na top listama u Americi i Britaniji. Ali, ponekad je i originalnoj inspiraciji potrebno osveženje.

Ovoga puta, oblik koji su dobijale nove pesme, najviše je vukao ka bluzu:
„To je uticaj Delta bluza, pomalo usporenog, pomalo ljigavog, pomalo prljavog“, objašnjava Gahan, a Martin dodaje: „Ovo je naša verzija bluza. Sviramo bluz već duže vreme, na naš način. Ako se vratite ploči ‘Violator’, tamo ima pesama koje vuku na bluz, kao i na albumima ‘Songs Of Faith And Devotion’ i ‘Ultra’. Mislim da smo tek sada spremni da taj bluz iskreno prihvatimo i da ga učinimo očiglednijim u naslovu“.

„Definitivno ima uticaja bluza“, objašnjava Gahan i dodaje: „Ono što spaja sve pesme je poziv za pomoć. To je takođe element bluza. Kao kad kukaš nad svojim problemima, a na kraju te muzika spase“.

Imali su pomoć, ponovo su angažovali producenta Bena Hilijera. On je bio snaga koja stoji iza dva prethodna albuma, „Playing The Angel“ i „Sounds Of The Universe“.

„On zna koliko smo uznapredovali i svestan je da ne možemo da se ponavljamo. Zato smo izabrali Bena, da nas usmeri napred, jer smo želeli da ovaj album bude manje opisan, više direktan“, kaže Gor.

„Delta Machine“ je postigao svoj cilj, usmerio je jedan od najuticajnijih bendova na nov put. Iako su sebi dali ime koje ukazuje na prolaznost i površnost, Depeche Mode, sa karijerom dužom od trideset godina i kreativnošću koja je i dalje na vrhuncu, dokazuju da su sve, samo ne prolazni trend.

Sva tri formata „Delta Machine“ (regularan CD, Deluxe CD i LP) albuma su u prodaji u našim muzičkim radnjama. (danubeogradu.rs)