Naslovna » BG svaštara » Vikend zdravlja u Delta City-ju, 6. i 7. aprila

Vikend zdravlja u Delta City-ju, 6. i 7. aprila

Povodom obeležavanja Svetskog dana zdravlja, 6. i 7. aprila biće organizovana manifestacija Vikend zdravlja u Delta City-ju.

Prvi dan biće posvećen edukaciji u vezi sa rakom dojke, dok će drugog dana, u okviru borbe protiv hipertenzije, biti organizovano merenje pritiska za sve prisutne i konsultacije sa lekarima.

U cilju ukazivanja na značaj prevencije raka dojke i pružanja podrške obolelim ženama, u subotu od 12.00 do 16.00 će biti organizovan „Dan žutih narcisa“. Žuti narcis simbolizuje novi početak i nadu, što je i najpotrebnije svim ženama koje se suoče sa ovom bolešću.

U okviru manifestacije na štandu Udruženja „Budimo zajedno“ svi zainteresovani posetioci će moći da dobiju informativni materijal i posavetuju se sa članovima udruženja i psihoterapeutom. Posetioci će imati priliku da daju donacije za rad Udruženja „Budimo zajedno“, a za uzvrat će dobiti žuti narcis na poklon.

Rak dojke je najčešći maligni tumor sa najvišom stopom mortaliteta kod žena širom sveta, ali i kod nas, u Srbiji. Svake godine, u svetu, oboli oko 1.150.000 žena od raka dojke. U Evropi se kod jedne od 10 žena pre nego što napune 80 godina dijagnostikuje rak dojke, dok se oko 20-30 % slučajeva raka dojke javlja kod žena koje su mlađe od 50 godina.

„Po podacima Centralnog registra za rak u Srbiji se godišnje otkrije oko 4.000 novoobolelih žena, dok umre oko 1.600 žena. Istraživanja pokazuju da u Srbiji svaka dvanaesta žena oboli od nekog oblika raka dojke“, izjavila je Jasmina Lukić, predsednica Udruženja „Budimo zajedno“ i dodala: „Stoga, želimo da obrazujemo žene i podstaknemo ih na preventivne preglede jer je to najbolji način da se bolest dijagnostikuje na vreme, i samim tim poveća stepen izlečenja. Uspešnim lečenjem podrazumeva se objedinjeno lečenje telesnih simptoma, kao i psihološka pomoć. A najvažnije je da žena zna da nije sama!“

Besplatno merenje pritiska
U nedelju, 7. aprila, od 10.00 do 18.00, na drugom spratu Delta City-ja, u okviru borbe protiv hipertenzije, udruženje lekara „LekarInfo“ za sve zainteresovane posetioce organizovaće merenje krvnog pritiska i konsultacije sa lekarima. U saradnji sa Republičkim sekretarijatom za sport biće predstavljene vežbe za zdrav život i omogućeno testiranje na mašini za trčanje.

Visok krvni pritisak, ili hipertenzija, oboljenje je koje se javlja kod osoba svih generacija i predstavlja najučestalije oboljenje u Srbiji. Po zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja više od 46 % odraslih stanovnika je tokom prošlogodišnjih istraživanja imalo problema sa povišenim krvnim pritiskom.

„Najčešći uzrok hipertenzije je stres. Brz tempo života, nepravilna ishrana i brojni negativni uticaji sredine utiču na pojavu ovog oboljenja koje se, ukoliko nije praćeno komplikacijama, obično javlja bez simptoma, zbog čega se još naziva i ‘tihi ubica’. Ovom akcijom želimo da apelujemo na ljude da zdravim životom i redovnim kontrolisanjem krvnom pritiska mogu sprečiti komplikacije“, izjavio je dr Vladimir Živković, predstavnik Udruženja „LekarInfo“. (danubeogradu.rs)