Naslovna » BG servis » Poplavni talas iz centralne Evrope ne preti Beogradu

Poplavni talas iz centralne Evrope ne preti Beogradu

Poplavni talas iz centralne Evrope koji je jutros Dunavom stigao u Srbiju ne predstavlja opasnost za Beograd.

Vodostaj Dunava u Beogradu iznosi 424, a u prethodna 24 sata porastao je za pet centimetara. Po prognozama, u narednih pet dana očekuje se rast nivoa obeju reka za još pola metra. Dostizanje granice redovne odbrane od poplava najavljeno je za narednu nedelju, kada će vrh poplavnog talasa stići u Beograd, saopštavaju iz „Beogradvoda“.

JVP „Beogradvode“ prati kretanje vodostaja na beogradskim rekama i preduzima sve mere predostrožnosti, a zahvaljujući redovnom održavanju, brizi o nasipima i svim uočenim kritičnim tačkama odbrane od poplava, kao i svakodnevnom angažovanju ljudstva i mehanizacije na saniranju i prevenciji problema u prethodnim godinama, danas Beograd ne mora da strahuje pred vodenim naletima.

Pravu priliku da organizuje odbranu od poplava Beograd je dobio donošenjem Zakona o glavnom gradu 2007. godine i od tada je delovanjem JVP „Beogradvode“ činjeno sve da se zatečeno stanje iz korena izmeni. Najugroženije tačke uočene u poplavama 2006. godine – Ada Ciganlija, Kula Nebojša i Zemunski kej, danas su dobro zaštićene od poplava. (Beoinfo)

loading...