Naslovna » BG svaštara » Književnost » Arhipelag: Đerđ Konrad – Izveštaj o stanju duha
Arhipelag: Đerđ Konrad - Izveštaj o stanju duha
Arhipelag: Đerđ Konrad - Izveštaj o stanju duha

Arhipelag: Đerđ Konrad – Izveštaj o stanju duha

Izdavačka kuća Arhipelag objavila je knjigu izabranih eseja koje je napisao Đerđ Konrad – Izveštaj o stanju duha.

Knjiga predstavlja reprezentativan izbor eseja jednog od vodećih savremenih evropskih pisaca i prvorazrednog svedoka evropske istorije druge polovine XX veka i naših dana.

Eseji u knjizi Izveštaj o stanju duha pisani su poslednjih trideset godina i predstavljaju dragoceno svedočanstvo o evropskoj kulturi, društvu i politici u modernim vremenima. Poznat kao istančan analitičar i posmatrač i kao snažan i nepokolebljiv kritičar vlasti u nekoliko režima i istorijskih okolnosti, Đerđ Konrad je oblikovao nesvakidašnje lucidnu i prodornu sliku stanja duha u savremenoj Evropi.

Disident u doba komunizma, zbog čega skoro dve decenije nije mogao da objavljuje knjige u Mađarskoj, Konrad je i u postkomunističkim vremenima ostao samosvestan i kritički angažovan intelektualac. U prvoj polovini devedesetih bio je predsednik Međunarodnog PEN-a. Konradovo mišljenje o politici, društvu i književnosti nastalo je u znaku nepotkupljivog svedočenja. Otuda je on jedan od najuglednijih evropskih intelektualaca koji se ni u jednom političkom ili društvenom trenutku nije ustezao da govori protiv struje i protiv većinskog mišljenja ili da bude usamljen.

Dela Đerđa Konrada prevedena su na sve veće svetske jezike.U izdanju Arhipelaga objavljeni su i Konradovi romani Odlazak od kuće i povratak kući (2008) i Pomračenje sunca, na brdu (2009). (danubeogradu.rs)

MESEC POKLONA: Knjigu poklanjamo Dušanu Ercegu, 06422… (tačan odgovor je u poslednjem redu teksta o knjizi).

Pročitajte prikaze i drugih knjiga u izdanju Arhipelaga:
Hugo Klaus – Hladni ljubavnik
Aleš Čar – Igra anđela i šišmiša
Ratko Dangubić – Moving Day