Naslovna » Izlasci » Sport » Beograd okupio najbolje evropske šahistkinje

Beograd okupio najbolje evropske šahistkinje

Pojedinačno evropsko prvenstvo u šahu za dame počelo je u srpskoj prestonici, gde će, pod pokroviteljstvom grada Beograda, nastupiti rekordan broj takmičarki.

Prvenstvo se do 4. avgusta održava u hotelu „Metropol“, a takmiči se 169 šahistkinja iz 35 zemalja.

– Veoma nam je drago da je Beograd domaćin ovog impozantnog skupa, na kome će nastupiti devet od deset najbolje rangiranih šahistkinja Starog kontinenta. Veliki je broj takmičarki iz Srbije, Rusije, ali i Zapadne Evrope – istakao je pomoćnik gradonačelnika Beograda Dejan Vasović, koji je i član Organizacionog odbora ovog takmičenja.

On je podsetio da u Beogradu, Srbiji i bivšoj Jugoslaviji postoji velika tradicija igranja šaha, kao i da se u srpskoj prestonici nalazi sedište Evropske šahovske unije.

To je, po njegovim rečima, jedina međunarodna institucija koja ima svoje sedište u ovom delu Evrope. Grad im je ustupio prostorije u Palati „Beograd“ i svesrdno podržava njihov rad.

– Grad je u saradnji sa Šahovskim savezom Beograda i beogradskim školama pokrenuo niz akcija, promotivnih turnira, kako bi ova drevna igra bila što prijemčivija najmlađoj populaciji, uz podsećanje da u dosta škola u Beogradu šah postoji kao izborni predmet – naveo je Vasović.

Inače, 14. Pojedinačno evropsko prvenstvo za žene u šahu je najvažniji i najveći turnir za šahistkinje Starog kontinenta i jedan je od pet najznačajnijih šampionata iz zvaničnog kalendara Evropske šahovske unije, dok će se 14 najuspešnijih učesnica sa prvenstva iz Beograda direktno plasirati na Svetski šampionat za dame.

Prvenstvo se održava u organizaciji Šahovskog saveza Srbije, Ministarstva omladine i sporta i Centra za razvoj šaha iz Beograda, a pod pokroviteljstvom Evropske šahovske unije i grada Beograda. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.