Naslovna » Turizam » Beograd priča – nova aplikacija za mobilne telefone
Aplikacija Beograd priča
Aplikacija Beograd priča

Beograd priča – nova aplikacija za mobilne telefone

Nesvakidašnjim obilaskom glavnog grada uz pomoć smartfona, kompanija Telekom Srbija u saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda predstavila je aplikaciju Beograd priča.

Ova besplatna aplikacija na jednostavan, brz i zabavan način korisnike vodi na više od 30 gradskih lokacija i donosi potpuno novu percepciju prestonice.

Posle preuzimanja aplikacije, dovoljno je kameru telefona usmeriti ka najbližoj takvoj lokaciji. Istog trenutka otvoriće se niz kratkih priča, a audio vodič započeće svoju naraciju, tako da korisnici mogu da budu usredsređeni na lepotu spomenika, institucija, verskih objekata…

Ucrtane mape, koje korisnika vode kroz prošlost i sadašnjost Beograda, omogućavaju da se razgledanje unapred isplanira, a aplikacija će ih navoditi najboljom rutom za obilazak, uzimajući u obzir mesto na kojem se u tom trenutku nalaze.

– Telekom Srbija sprovodi projekte koji imaju višestruki značaj za lokalnu zajednicu. Želja nam je bila da na zabavan i do sada neviđen način predstavimo naš grad svima koji žele bolje da ga upoznaju – kako strancima i građanima Srbije koji su nam uvek dragi gosti, tako i sugrađanima koji često u žurbi ne obraćaju pažnju na lepote i istorijski značaj zdanja kojima su svakodnevno okruženi. Verujem da će svi uživati koristeći aplikaciju i mnogo toga novog saznati – izjavio je Bojan Svilanović, šef Službe za odnose s javnošću Telekoma Srbija.

Aplikacija je dostupna na srpskom i engleskom jeziku, a sadrži i specijalan dodatak namenjen posetiocima Exit-a, sa lokacijama na Petrovaradinskoj tvrđavi.

– Izuzetno nam je zadovoljstvo što Beograd dobija jednu ovakvu aplikaciju koja po svom konceptu i sadržajima predstavlja tehnološku inovaciju, ne samo u našoj zemlji već i šire. Ova aplikacija će pomoći Beograđanima i gostima da bolje upoznaju Beograd i čuju njegove priče. Aplikaciju ćemo promovisati kako u Beogradu, tako i u inostranstvu. Zahvaljujemo se kompaniji Telekom Srbija koja je ovim projektom doprinela promociji i razvoju turizma Beograda – izjavio je Dejan Veselinov, direktor Turističke organizacije Beograda.

Aplikacija Beograd priča urađena je za dve najzastupljenije platforme u svetu pametnih telefona Android i iOS. Podržava modele telefona koji imaju Android 2.3 „Gingerbread“ i modele novije generacije, kao i iOS 5.0 i modele novije generacije. Dostupna je na Google Play-u, a do početka Exit-a biće postavljena i na App Store za iOS.

Među lokacijama koje su obuhvaćene prvom verzijom aplikacije Beograd priča su, između ostalih, Pobednik, spomenik Knezu Mihailu, Spomenik zahvalnosti Francuskoj, Karađorđu, Terazijska česma, spomenik Vuku Karadžiću, zgrada Skupštine grada, zgrada Predsedništva, Narodna skupština, hotel Moskva, kafana Znak pitanja, Narodna i Biblioteka grada Beograda, kuća Đure Jakšića, konaci knjeginje Ljubice i kneza Miloša, muzej Nikole Tesle, Saborna crkva, Hram Svetog Save, Crkva Svetog Marka, Crkva Ružica, Crkva Krista Kralja, Sinagoga i Bajrakli džamija.

Aplikacija će biti proširena sa novim gradskim lokacijama, a „Exit special addition“ poslužiće kao osnova za zasebnu aplikaciju „Novi Sad priča“, koju Telekom Srbija priprema u saradnji sa Turističkom organizacijom Novog Sada.

Besplatno preuzmite aplikaciju Beograd priča OVDE. (danubeogradu.rs)