Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Minhen – čudesna prestonica Bavarske

Minhen – čudesna prestonica Bavarske

Nestvarni dvorci, mistične crkve, rajski vrtovi, muzeji, festivali ulepšavaju neverovatni Minhen. Simboli prestonice Bavarske su FK Bajern, Oktoberfest, BMW, Olimpijada, bele kobasice, najbolje pivnice na svetu.

Najveći broj turista dolazi u Minhen avionom. Već samo sletanje na jedan od najmodernijih aerodroma današnjice fascinira putnike iz svih delova sveta. Smešten između Frajzinga i Erdinga, na 28 kilometara od Minhena, Aerodrom Franc Jozef Štraus je pravo tehnološko čudo u kojem danas radi 30.000 ljudi. Na Mihneskom aerodromu (35 miliona putnika godišnje!), posluje stotine avio kompanija čiji avioni odavde lete na više od 230 destinacija.

Minhen (flickr.com by sanfamedia.com)
Minhen (flickr.com by sanfamedia.com)

Minhen ima veoma bogatu istoriju i prvi put se u zvaničnim dokumentima pominje 1158. Za njegovog osnivača slovi Hajnrih zvani Lav. Svoj današnji izgled ovaj grad, pre svega, duguje kralju Bavarske Ludvigu I (1825-1848). U vreme njegove vladavine Minhen se znatno širi, postajući, istovremeno, kulturni, umetnički i društveni centar.

Posle II svetskog rata, Minhen se veoma brzo razvio kao visokotehnološki centar, a paralelno sa tim razvijala se i privreda (na čelu sa gigantima kakvi su Simens, BMW, MAN…) sa uslužnim delatnostima. Jedan od značajnih privrednih faktora svakako je i Minhenski sajam sa četrdeset međunarodnih sajamskih manifestacija tokom godine, na kojima nastupi više od 30.000 izlagača.

Među 50 najvećih nemačkih gradova, Minhen danas ima najveću privrednu snagu i najviši kvalitet života. Zanimljivo je da od njegovih milion i po stanovnika stranci, među kojima je 25.000 Srba, učestvuju sa oko 25 odsto.

Među širokim ulicama i bulevarima sa mnogo zelenila, kojima je ovaj grad ispresecan, jedna od značajnijih saobraćajnica svojevremeno je dobila naziv po Beogradu u Švabingu – jednom od najeminentnijih delova grada. Engleska bašta najduži je urbani javni park na svetu. Pored njega značajan je Olimpijski park, koji uz nekoliko jezera sa svog brežuljka pruža odličan pogled na grad.

Minhen (flickr.com by ashleypalmero)
Minhen (flickr.com by ashleypalmero)

Svakako treba pomenuti i Vestpark, a zatim i park u sastavu dvorca Nimfenburg. Minhenski zoo-vrt Helabrun ima više od 17.000 životinja. Jedna od najposećenijih gradskih zelenih površina u svetu je Terezina livada u Minhenu gde se godišnje održava najveći narodni festival na svetu, Oktoberfest. Njegova tradicija datira još od 17. oktobra 1810, a povod za osnivanje bilo je venčanje Ludviga od Bavarske i princeze Tereze od Saksen-Hilderburghausena.

Stara i Nova Pinakoteka spadaju u red najpoznatijih svetskih umetničkih muzeja. Pored njih je Nemački muzej, a u centru grada se može posetiti i Bavarska državna opera.

Okolina Minhena, naročito u južnoj Bavarskoj, posetiocima interesantne znamenitosti. Takva je na primer, poseta bajkovitom dvorcu Nojšvanštajn. Nedaleko od njega nalazi se dvorac Hohenšvangau izgrađen u gotičkom stilu, kao i poznati zimski centar Garmiš-Partenkirhen.

Preporučuje se poseta jednom od najvećih srednjovekovnih viteških turnira u Kaltenbergu koji se održava svakog jula. A možete da posetite i brojna jezera ili autentični benediktinski manastir Andeks koji gostima nudi osveženje jedne od sedam vrsta piva koje benediktinci sami proizvode u jednoj od najstarijih evropskih pivara. (Milan Vučković za danubeogradu.rs)

 

loading...