Naslovna » Izlasci » Pozorište » Plavo pozorište: Predstava Ema, 27. jula

Plavo pozorište: Predstava Ema, 27. jula

U Zgradi BIGZ-a (Bulevar vojvode Mišića 17, VI sprat), 27. jula od 20.00, biće igrana predstava Ema u produkciji pozorišne laboratorije Plavo pozorište.

Cena ulaznice je 300 dinara. Zbog ograničenog broja mesta obavezno potvrdite dolazak e-mailom (plavopozoriste@hotmail.com) ili telefonom (064/4895-334).

Predstava scenariste i reditelja Nenada Čolića inspirisana je pripovetkom F. M. Dostojevskog Krotka. Odgovor na pitanje čovekove slobode otkriva se kroz sudbinu jedne nesrećne žene, koja je izvršila samoubistvo bacivši se sa prozora držeći ikonu u rukama. Dostojevski je o tome jednog dana čitao u novinama i tada je počelo da ga progoni pitanje: zašto je neka mlada žena morala to da uradi?

Glumica Maša Jelić kaže da su u predstavi korišćeni njeni omiljeni tekstovi iz pisama Marine Cvetajeve:

– Ta pisma su bila upućena njenim ženskim prijateljima. Iz tih pisama dopire glas jedne otpadnice i čudakinje svog vremena. U njima se prepoznaje unutrašnji život jedne žene i jedna patnja, beskompromisno izložena pogledima ljudi. U predstavi se takođe koriste ruske pesme koje su obeležile jedan period mog detinjstva, koji sam provela u Moskvi. Tu je i jedna sevdalinka, jedna meksička tradicionalna pesma i jedna moja omiljena pesma koju je pevala Dženis Džoplin. Predstava je čin otkrivanja onog nevidljivog – istine sopstvenog postojanja, u težnji ka stvaranju jedne nove dimenzije – duhovne i bezvremene. To je moja unutrašnja pobuna protiv društveno prihvaćenih pravila života, protiv malograđanskog duha, protiv osećanja otupelosti.

Predstava Ema deo je programa „Dve otvorene nedelje Plavog pozorišta“ i biće igrana na engleskom jeziku. (danubeogradu.rs)

loading...