Naslovna » Izlasci » Sport » Beograđani u teretanama na otvorenom

Beograđani u teretanama na otvorenom

Beograđani vole da vežbaju u teretanama na otvorenom i mnogi se odlučuju da slobodno vreme provedu rekreirajući se.

Teretane na otvorenom su veoma popularne i posećene, a danas se nalaze u svim beogradskim opštinama, od centralnih gradskih zona, preko Novog Beograda i Mirijeva do Mladenovca, Grocke i Barajeva… Za poslednje dve godine grad Beograd ih je postavio na 33 lokacije u prestonici.

Praksa je da se fitnes teretane postavljaju u okviru ili tik uz parkove i dečja igrališta, kažu u Javnom komunalnom preduzeću „Zelenilo – Beograd“, koje je aktivno učestvovalo u realizaciji ovog projekta.

Oni podsećaju da su moderne teretane zamenile i divlje deponije, kakva je bila u opštini Savski venac, u neposrednoj blizini Kliničkog centra. Danas se na tom mestu, koje je godinama bilo ruglo i koje je uz pomoć te opštine i grada kompletno preuređeno, skuplja rekordan broj rekreativaca svih uzrasta.

Situacija je slična na još nekoliko lokacija u gradu, gde je posle postavljanja savremenih sprava čitavo okruženje dobilo novi smisao.

Ne postoji jutro koje osvane pored Crkve svetog Marka, a da sedamdesetogošnji Svetislav Grozdanić ne poseti park na Tašu i uradi set vežbi u modernoj teretani na otvorenom.

Grozdanić ističe da je i ranije redovno vežbao, ali od kada je kompletno rekonstruisan Tašmajdanski park, bez obzira na vremenske uslove, ne propušta nijedno jutro da započne dan na najbolji mogući način.

Vrelina avgustovskog sunca nije sprečila Aleksu, Luku i Stefana da vežbaju. Njih smo zatekli u Zemunskom parku kako oblikuju bicepse u teretani na otvorenom. Kako kažu, oni su oduševljeni postavljenim spravama, jer im omogućavaju da kvalitetno i redovno vežbaju bez novčane nadoknade.

– Ima dovoljno sprava da se urade sve grupe vežbi, čisto je i ništa se ne plaća. Sprave mogu da koriste i rekreativci, ali i oni koji se profesionalno bave sportom. Blizu mi je, pa mogu da uklopim trening sa obavezama u školi – kaže Luka.

I Kancelarija za mlade grada Beograda uključila se u ovaj projekat pa je tako u saradnji sa „Zelenilom“ otvorila već dve teretane na otvorenom. Ovo je dobar način, kako kažu, da se promovišu zdravi stilovi života među beogradskom omladinom.

U JKP „Zelenilo – Beograd“ ističu da su ovakvi rekviziti pun pogodak i da će nastaviti da ih postavljaju i u narednom periodu, jer gde god se postavi vežbalište sa fitnes spravama, iz susednog bloka ili naselja se pojavi zahtev grupe ljudi koja želi iste takve rekvizite.

Tokom prethodne tri godine u teretanama na otvorenom postavljano je više od sto sprava različitog tipa, dok je podloga, u zavisnosti od karakteristika same sprave, od betona, trave ili specijalne gume. (Beoinfo)