sreda,  
26. mart 2025.  
 

Fish Fest Beograd 2013, 5-8. septembar

Jedna od najvećih beogradskih gastronomskih manifestacija, Fish Fest, biće održana od 5. do 8. septembra kod kule Nebojša.

Vrhunski kuvari iz zemlje i regiona pripremaće riblju čorbu i specijalitete mediteranske i bosansko-hercegovačke kuhinje. Biće predstavljen jelovnik iz doba neolita, kuvaće i poznate ličnosti, a sve to uz bogat kulturno zabavni program, koncerte i izložbe proizvođača vina, sira, maslinovog ulja i starih zanata.

Asocijacija šefova kuvara Srbije, na čelu sa Stambolom Gaštamovom, pripremaće specijalitete od ribe internacionalne kuhinje. Gostujući kuvari iz Asocijacija šefova kuvara dolaze iz Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Slovenije i BiH.

U cilju promocije i popularizacije kulturnog nasleđa, u saradnji sa Muzejom grada Beograda posetiocima će se predstaviti jelovnik iz vremena vinčanske kulture, kroz pripremu jela u peći iz doba neolita urađene prema nacrtu Muzeja grada Beograda. Na osnovu rezultata dobijenih istraživanjem poznatog arheološkog nalazišta Belo brdo u Vinči ustanovljeno je koje su namirnice ulazile u ishranu praistorijskih stanovnika Vinče.

Podaci o načinu pripremanja hrane dobijeni su proučavanjem keramičke industrije, poljoprivrednih alatki, lovnog i ribolovnog pribora, kao kuća, ostava i peći. U okviru Fish Fest-a posetioci će imati mogućnost da kroz zabavnu interaktivnu prezentaciju neolitske kuhinje bolje upoznaju i razumeju vinčansku kulturu kao značajan deo kulturnog identiteta.

Tokom četiri dana održavanja festivala, za posetioce će biti omogućena besplatna vožnja brodom Jahting kluba Kej, sa polascima u 16.00, 18.00 i 20.00, sa keja kod kule Nebojša.

Voditelji programa biće prof. Velimir Veca Dejanović (Kuvati srcem i Prvi kuvar Srbije) i Željko Stefanović (Radio Beograd). (danubeogradu.rs)

PROGRAM

Četvrtak, 5. septembar
14.00 – Svečano otvaranje Fish Fest-a i predstavljanje jelovnika neolita
15.00 – Bosanski lonac od 1.000 litara
16.00 – Cooking Show / degustacija i prezentacija
Muzički program:
18.00 – Gama
20.00 – Crvena jabuka

Petak, 6. septembar
14.00 – Ukusi Mediterana / ekipa restorana „Vodenica“, Saveza kuvara evropskih i mediteranskih regija iz Splita pripremaće specijalitete sa plodovima mora za 5.000 osoba u specijalnoj posudi od 1.000 l
16.00 – Cooking Show / degustacija i prezentacija
Muzički program:
18.00 – Plutonia
20.00 – Apsolutno romantično

Subota, 7. septembar
12.00 – VIP revijalno takmičenje u kuvanju riblje čorbe (TV i novinarske ekipe, poznate ličnosti i članovi diplomatskog kora)
15.00 – Proglašenje pobednika i dodela pehara i medalja
16.00 – Cooking Show / degustacija i prezentacija
Muzički program:
16.00 – Nevreme
18.00 – Rok bulevar
20.00 – Garavi sokak

Nedelja, 8. septembar
15.00 – Veliko takmičenje kuvara iz Srbije i regiona u kuvanju riblje čorbe i paprikaša
16.00 – Cooking Show / degustacija i prezentacija
19.00 – Proglašenje pobednika i dodela pehara i medalja
Muzički program:
16.00 – Milagro bend
18.00 – Marich Brothers bend
20.00 – Texas Flood