Naslovna » Izlasci » Izložbe » Fotografije Dunje Antić: Generacija X
Dunja Antić - Generacija X
Dunja Antić - Generacija X

Fotografije Dunje Antić: Generacija X

Od 29. avgusta (19.00) do 4. septembra u Galeriji Stepenište, Centra za likovno obrazovanje – Šumatovačka (Šumatovačka 122), biće otvorena izložba fotografija Generacija X, umetnice i fotografkinje Dunje Antić.

Izložba je deo međunarodne saradnje Šumatovačke koja podrazumeva boravak umetnika iz inostranstva u rezidencijalnom apartmanu i realizaciju projekta širokog spektra umetničko-edukativnih programa.

Naziv Generacija X dolazi od pojma X-Files, klasiranih fajlova, o kojima se više ne diskutuje, gde je X sinonim za precrtano ili zatvoreno. Taj naziv dodelili su sami sebi pripadnici generacije koji danas imaju između trideset i četrdeset godina, a koje prikazuje Dunja Antić. Mogu li oni, koji su živeli u dugogodišnjoj krizi, izloženi poniženjima i pritiscima svih vrsta, biti u stanju da pronađu energiju i nove ideje kojima bi prouzrokovali pozitivne promene?

Ovo pitanje od vitalnog značaja, koje postavlja Dunja Antić, upozorava nas da postoji izvesno kolektivno osećanje težine. Dunja sarađuje sa svojim modelima, nudeći im mogućnost da pred kamerom budu to što jesu, odnosno, da se oslobode od svih zahteva, pa i onih, koje bi mogao da im nametne i sam čin fotografisanja.

Ako ih društvo već stalno podvrgava presiji, zašto im ona, kao umetnik, ne bi ponudila da se pred kamerom oslobode te presije, kojom se od individue zahteva da bude organ nekog fiktivnog kolektivnog tela. (Iz kataloga izložbe; autor teksta je Igor Antić, vizuelni umetnik; danubeogradu.rs)