Naslovna » BG servis » Prestanak prodaje D2 i BMB 95 goriva

Prestanak prodaje D2 i BMB 95 goriva

Benzinske stanice u Srbiji od danas će moći da prodaju samo preostale zalihe dizela D-2 i benzina BMB 95, goriva koja nisu u skladu sa evro 5 standardom kvaliteta. Na više od 80 odsto benzinskih stanica te vrste goriva su već povučene iz prodaje.

„Očekujemo da će poslednje količine tog goriva biti prodate za dve do tri nedelje, ali to ne zavisi od naftnih kompanija, već od zainteresovanosti kupaca“, navode u naftnih kompanija Srbije (UNKS) koje okuplja kompanije Eko Srbija, OMV, MOL, Lukoil Srbija, Petrobart Avia, Naftahem, Standard gas, INA, Spid i Igmin petrol.

UNKS je pozdravio odluku Ministarstva energetike o definitivnom prelasku tržišta Srbije na goriva evropskog standarda.

U Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine rečeno je da će se za pogon traktora, radnih mašina, vojnih vozila i železničkih vozila, kao i plovila sa dizel motorom, koristiti gasno ulje 0,1.

„U toku je donošenje propisa kojima će biti regulisani uslovi i način stavljanja tog tečnog goriva na tržište“, kažu u Ministarstvu.

Maksimalni sadržaj sumpora od 1.000 miligrama po kilogramu u tom derivatu nafte je 10 puta manji nego u dizel gorivu D2, kazali su u Ministarstvu i dodali da se s obzirom na to da će njegova namena biti ograničena, dodatno smanjiti zagađenje sumporom, osobito u gradovima.

Kako su naglasili u Ministarstvu, očekuje se da će cena gasnog uglja 0,1 biti niža od cene evrodizela, imajući u vidu nižu kotacijsku cenu tog derivata, što će dovesti do ušteda za poljoprivredu, privredu i vojsku u visini od 1,1 milijarde dinara godišnje.

Naveli su da će cenu novog goriva, gasnog uglja 0,1, odrediti tržište, ali su napomenuli da je u 2012. godini prosečna tone cena gasnog ulja 0,1 bila za oko 25 dolara niža od cene evrodizela.

Građani koji su do sada koristili D2 za pogon automobila neće moći da koriste gasno ulje 0,1, istakli su u Ministarstvu energetike. Godišnja prodaja dizel goriva D2 u Srbiji bila je oko 450.000 tona.

Kako je precizirano, u skladu s tumačenjem Ministarstva trgovine, na benzinskim stanicama na kojima posle 31. jula ostanu određene količine D2 i BMB 95 moći će da se prodaju dok se ne potroše zalihe.

Dodaje se da će se aktima Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija i Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine precizno definisati uslovi za prodaju gasnog ulja 0,1, i to tako da može da se koristiti samo za traktore, radne mašine, vojna vozila, železnička vozila i plovila sa dizel motorom.

U Ministarstvu energetike su kazali i da će kontrolu poštovanja Pravilnika o tehničkim i drugim zahtevima za tečna goriva naftnog porekla kojim je predviđen prestanak prodaje dizela D2 i benzina BMB 95 sprovoditi inspekcija.

Domaći dizel D2 i benzin premijum BMB od 95 oktana, koji ne odgovaraju evro 5 kvalitetu, trebalo je pre dve godine da budu povučeni sa tržišta, ali je dogovoreno da se njihova proizvodnja i prodaja produže do završetka modernizacije Rafinerije Pančevo. (Zelena Srbija)