Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Intervju: Desetak pitanja za Lojda Kola

Intervju: Desetak pitanja za Lojda Kola

U susret prvom beogradskom koncertu Lojda Kola, 4. oktobra u UK Palilula, a u okviru Beogradskog festivala subkulture – Paralel, simbol intelektualnog, romantičnog popa, govori o svojim muzičkim počecima, višedecenijskom čekanju na prvi nastup u ovom delu Evrope, omiljenom sportu…

Zašto smo toliko dugo čekali na vaš prvi koncert? Da li znate koliko ljudi u Srbiji, i šire u regionu, pasionirano prati vaš rad?
– Iskreno, ne znam koliko. Znam samo da nikad nisam dobijao previše ponuda da sviram istočno, iza stare „gvozdene zavese“, niti sam prodavao mnogo ploča tamo, a priznajem da mi je uvek bilo krivo što je tako… Zato sam oduševljen što sada dolazim i nadam se da će posle mog beogradskog koncerta, uslediti i novi nastupi po ostalim velikim gradovima u tom delu Evrope. Jer, kada sam na turneji poprilično sam i turista, ako budemo imali lepo vreme videćete me po gradu sa mojom kamerom kako snimam okolo i gustiram lokalna piva.

Šta je najbolje čega se sećate iz perioda sa The Commotions?
– Na samom početku je bilo jako uzbudljivo. Raditi ono o čemu si sanjao celog života (znam da zvuči kao kliše, ali baš je tako bilo), biti na naslovnim stranama časopisa, u TV emisijama… svuda gde su pre toga bili i heroji mog odrastanja. Ali, jedini problem je bio – šta želim sada kada sam dobio sve što sam do sada želeo?!

Sebe ste jednom prilikom opisali kao čoveka rastrzanog između „knjiškog moljca i lokalnog pankera“; ko je bio dominantniji na vašem poslednjem albumu „Standards“?
– Prirodno, borili su se opako do samog kraja, mislim da je zato i bilo toliko zabavno stvarati muziku.

U vašoj muzici i tekstovima, često se se osvrtali na velika umetnička dela. Kako se osećate danas kada sretnete svoj „lik i delo“ u muzici ili knjigama mlađih autora?
– To je fenomenalno, savršeno! To je ono što se ostvarilo posle prve ispunjene želje.

Tokom 80-ih delovalo je skroz „OK“ da se stvara romantični pop, a kako u današnje vreme, globalnih sukoba i krize, vidite ulogu umetnika?
– Isto kao i tad, bez razlike. Svet se menja, pa se i mi menjamo, zato taj odnos ostaje isti.

London ili Njujork – Evropa ili Amerika?
– Dobijam i jedno i drugo, jer stalno putujem. Ipak, da sam – sam, bio bi to težak izbor, ali pretpostavljam da bih napustio SAD. Međutim, nisam sam, imam porodicu, a moj mlađi sin sada ide u osnovnu školu, pa ostajemo tu gde smo, ali moguće je da ćemo kad bude vreme za koledž nešto i promeniti.

Imamo solidan golf teren u Beogradu. Da li nekad ugrabite vreme za golf dok ste na turneji?
– I ne baš, mada jednom sam svirao na festivalu u Jorkširu, blizu mog omiljenog golf terena u Britaniji, tada smo odigrali tri runde i ja sam uspeo da izgubim sve tri!

Šta možemo da očekujemo od vašeg koncerta u Beogradu?
– Samo mene i moje pesme, neke stare skoro 30 godina, a neke skroz nove.

Da li znate nešto o Srbiji?
– Nedovoljno. Očigledno da je tokom godina bilo ratova… Zatim, čitao sam o klubu Crvena zvezda i, naravno, Novak Đoković je fenomenalan… kažem: ne znam dovoljno, šteta.

Poslednje pitanje namenjeno je muškom delu vaše publike, šta mislite o Murinjovom povratku u Čelzi, za koji navijate?
– Prvo sam bio nepoverljiv, jer delovao je nekako istrošeno posle rada u Madridu, ali ipak sada mi deluje sveže i duhovito i srećan sam što se vratio.

Karte za koncert Lojda Kola po ceni od 1.500 i 1.800 dinara, mogu se kupiti četvrtkom od 17.00 do 20.00, na blagajni UK Palilula, kao i preko Ticketline-a. (Valentina Macura / danubeogradu.rs)

loading...