Naslovna » Izlasci » Film » Put ružama posut – premijerno 28. septembra

Put ružama posut – premijerno 28. septembra

Film Put ružama posut premijerno će biti prikazan u Sava centru, 28. septembra od 20.00. Film će se od 30. septembra prikazivati u bioskopima, posle svečane premijere u Novom Sadu.

Ovaj srednjometražni dokumentarni igrani film je o mladoj princezi Oliveri. Istorijski događaj boj na Kosovu je ispraćen u svim školskim udžbenicima i opšte znanje o ovom događaju je široko. Ono što se u svim knjigama spominje u jednoj rečenici, jeste predaja najmlađe ćerke kneza Lazara i kneginje Milice Bajazitu Prvom.

Mlada princeza se pod pritiskom našla u situaciji da mora biti venčana za ubicu svoga oca. Požrtvovanost, nežna duša, obrazovanost i proniciljivost su joj omogućili diplomatske odnose između njene države i novog muža. Ovo je film o ljubavi, prepun istorijskih činjenica koji će i najbolje poznavalace ostaviti zamišljenim.

Glumačka ekipa je upotpunila i približila radnju, uspevajući da dočara XIV vek tokom 54 minuta. Muzika, koju je radio kompozitor, Svetislav Božić, rekao je da je uspeo zbog koncentracije pameti na jednom mestu da prevaziđe sve zanatske granice.

Film obiluje predmetima specifičnim za to doba – muzejskim eksponatima, a sniman je na autentičnim lokacijama (manastir Lazarica, manastir Ljubostinja, manastir Ravanica, Smederevska tvrđava…).

Film Put ružama posut je već doživeo uspeh na Niškom festivalu Filmski susreti krajem avgusta, a već se prikazuje u sedam gradova Australije.

U filmu igraju Tanja Bošković, Ivan Jevtović, Dragan Mićanović, Ljubomir Bulajić, Aleksandra Manasijević, Vesna Stanojević i Aleksandra Nikolić. Film u režiji Marka Novakovića i scenaristkinje Olivere Šaranović rađen je u produkciji fonda „Princeza Olivera“. (danubeogradu.rs)

Uređuje: DuB volonteri