Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Velike izložbe na jesen u Beču
Gornji Belvedere (foto: Cvijeta Radović)
Gornji Belvedere (foto: Cvijeta Radović)

Velike izložbe na jesen u Beču

Za sve ljubitelje muzeja i galerija ova jesen u Beču će biti bogata zanimljivim izložbama.

Bečka „Albertina“ ove godine slavi desetogodišnji jubilej i tim povodom prikazuje veliku izložbu „Matis i fovisti“ sa oko 140 dela Anrija Matisa i fovista. Od 20. septembra do 12. januara 2014. godine po prvi put se slike ovih umetnika, u slobodnom prevodu zvanih „divlje zveri“, koji se ubrajaju u začetnike modernizma, mogu videti u Austriji. Pored Matisa među fovistima su još i Andre Deren, Moris d Vlamik, Žorž Brak i Kis van Dongen.

U bečkom muzeju „Leopold“ u Muzejskoj četvrti od 4. oktobra do 27. januara 2014. prikazuje se izložba jednog od najznačajnijih austrijskih umetnika 20. veka pod naslovom „Kokoška – Ja u fokusu“. Izložba prvi put prikazuje fotografije iz radnog okruženja i privatnog života Oskara Kokoške. Snimci potiču iz Kokoškine zaostavštine Fakultetu primenjenih umetnosti u Beču.

Emil Nolde je u fokusu izložbe u „Donjem Belvedereu“ koja se prikazuje od 25. oktobra do 9. februara 2014. godine. Na izložbi se mogu videti glavna dela značajnog nemačkog ekspresioniste iz zbirke fondacije Zebil Ada i Emil Nolde, a među njima panoramske slike, berlinske scene grada, religiozne slike.

„Jevrejski muzej Beč“ za 200. rođendan Riharda Vagnera prikazuje izložbu „Euforija i nelagodnost – Jevrejski Beč i Rihard Vagner“. Beč je veoma rano postao centar kulta Vagnera. Upravo ovde je bilo mnogo jevrejskih „Vagnerijanaca“. Izložba tematizuje antisemitizam 19. i ranog 20. veka, delovanje Vagnera na umetnost i kulturu Beča i na Adolfa Hitlera i nacionalsocijalistički režim. Izložba traje od 24. septembra do februara 2014. godine.

„Muzej istorije umetnosti“ prvi put u Austriji prikazuje izložbu britanskog umetnika Lusiana Frojda (1922-2011). Izložba je koncipirana nekoliko meseci i nedelja pre smrti samog umetnika jula 2011. godine u saradnji sa njim i prikazuje dela iz njegovog 70-ogodišnjeg stvaralaštva. Lusian Frojd, jedan od najznačajnijih slikara današnjice, bio je unuk poznatog bečkog psihoanalitičara Zigmunda Frojda. Izložba se otvara 8. oktobra i traje do 6. januara 2014. godine.

Galerija „Bank Austria umetnički forum“ od 16. oktobra do 2. februara 2014. predstavlja veliku izložbu sa delima Endija Vorhola i Žan-Mišela Baskijata. Tokom 1984/85 nastali su brojni zajednički radovi dvojice umetnika.

„Umetnička kuća Beč“ posvetila je obimnu izložbu švajcarskom fotografu Mišelu Komteu. Živeći u Njujorku umetnik je za više od 30 godina fotografisao filmske zvezde, poznate modele, umetnike, muzičare, kao što su Karla Bruni, Džordž Kluni, Sofija Loren, Naomi Kembel i dr. Pored portreta na izložbi se mogu videti i reportaže za dobrotvorne organizacije. Izložba traje od 17. oktobra do 16. februara 2014. godine. (Compress)

loading...